Icipici Sacher-sütemény: amilyen cuki, olyan finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Két évvel ezelőtt készítettem el először ezt a süteményt - azóta minden évben el kell. Édesapám és bátyám kedvence lett, úgyhogy tavaly és idén is megsütöttem már karácsonyra, de persze máskor is finom.
Ízében Sacher-torta, külalakjában aprósütemény - ha szeretitek a Sacher-tortát, akkor a belőle készült süteményt imádni fogjátok, ráadásul hetekig eláll. Bár kicsit időigényes ez a süti az előkészületeiben, főleg, ha nagy adagot készítünk belőle, ennek a desszertnek nem árt az idő múlása, csak még finomabb lesz tőle.
Az eredeti receptben fele ennyi cukor szerepel, de én megdupláztam a mennyiséget, mert még így is egy kesernyés, nem túl édes tésztát kapunk, amit a lekvár és a csokoládé édesít meg. A sütemény tetejére olvasztott csokoládé kerül, a legjobb, ha étcsokoládét használunk, de tejcsokival is tökéletes - legutóbb én is azzal készítettem.
A tészta formázása picit időigényes, de egyáltalán nem olyan vészes. Kis golyókat kell formázni a tésztából, majd a hüvelykujjunkat belenyomva mélyedéseket kialakítani. Ha megsült a tészta, mindenképpen várjuk meg, amíg kihűl, különben a lekvár teljesen szét fog folyni rajta. Azt sem árt megvárni, amíg a lekvár kicsit megköt, hogy az olvasztott csokoládénk ne keveredjen össze vele, külön réteg alakuljon ki. Ha külalakban nem is sikerül a végeredmény a legszebbre, az íz mindenképpen kárpótolni fog.
Sacher-sütemény
Hozzávalók 30 adaghoz
- 300 gramm liszt
- 250 gramm vaj
- 160 gramm sárgabaracklekvár
- 100 gramm cukor
- 1 darab tojás
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 csipet só
- 200 gramm ét- vagy tejcsokoládé
Elkészítés:
A lisztet, a kakaót és a sót keverjük össze, a cukrot és a vajat robotgép segítségével keverjük krémesre. Adjuk hozzá a tojást a vajhoz, vegyítsük el, majd mehet a száraz hozzávalókhoz. Gyúrjunk egy lágy tésztát.
Az előkészített tepsire tegyünk diónyi halmokat egymástól 5 centiméterre. Nyomjunk a hüvelykujjunkkal mindegyikbe mélyedést, oda kerül majd a lekvár.
180 fokon 12-15 percig süssük, érintésre még kicsit lágy lesz, de ahogyan kiszárad, úgy fog megkeményedni.
Ha kihűlt, töltsük meg lekvárral a mélyedéseket, tegyük félre.
Olvasszuk fel a csokoládét vízfürdő felett, tegyük egy nejlonzacskóba, vágjuk le az egyik sarkát, és kenjük meg a sütemények tetejét az olvasztott csokival. Ha a csoki megszilárdult, készen is vagyunk, dobozban hetekig eláll.
Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors