Az angol pogácsa sajtosan is isteni: kelesztés és dagasztás nélkül készül

sajtosscone2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Gyúrj sajtot a vajas tésztába, de a tetejére is szórj belőle, hogy igazán finom legyen az omlós scone.

Az angol pogácsát, vagyis a scone-t se dagasztani, se keleszteni nem kell, sütőporral, villámgyorsan készül. A leggyakrabban langyosan, egy kevés vajjal megkenve kínálják, úgyhogy, ha maradna belőle másnapra, érdemes picit megmelegíteni. 

Az eredeti scone tésztája picit édeskés, egy kevés cukor is kerül bele, így lekvár és tejszínhab is passzol hozzá. Az alábbi verzió azonban teljesen sós, sajttal kevertük, így inkább hasonlít az általunk is ismert pogácsára. 

Az omlós tésztáról a vaj és a tej gondoskodik, de utóbbit tejszínre is cserélheted, hogy még puhább legyen. 

Sajtos scone

sajtosscone

Hozzávalók 10 darabhoz

  • 300 gramm liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 0.5 tk
  • 80 gramm vaj (hideg)
  • 120 gramm cheddar sajt
  • 180 milliliter tej (+ 2 ek.)
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 200 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

Egy tálban keverjük össze az átszitált lisztet, sütőport és a sót.

A hideg vajat vágjuk kockákra, adjuk a liszthez, gyors mozdulatokkal dolgozzuk egybe, hogy morzsás legyen az állaga. Keverjünk bele 90 grammnyi reszelt sajtot is.

Ássunk a közepébe egy mélyedést, majd öntsük oda a tejet, keverjük egybe a tésztát.

Borítsuk egy enyhén lisztezett felületre, dolgozzuk át, míg szépen összeáll egy gombóccá, de ne gyúrjuk túl sokáig.

Lapogassuk vagy nyújtsuk ki a tésztát egy nagyjából 2,5-3 centi vastag körré. Egy kb. 5-6 centis kerek kiszúróval szaggassuk ki a tésztát, ami kész, tegyük az előkészített tepsire. Formázzuk meg újra a tésztát, majd szaggassuk ki ismét.

A scone-ok tetejét kenjük le tejjel, majd szórjuk meg a maradék sajttal.

Toljuk a sütőbe 20-25 percre, míg aranybarnák nem lesznek.

Hagyjuk pár percig hűlni, de érdemes még langyosan kínálni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük