Puha, sajtos brokkolifelfújt: könnyed ebédként is megállja a helyét
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Bár nincsen benne hús, mégis laktató a rengeteg zöldségnek és a tojásos alapnak köszönhetően.
Nagybátyám ajánlotta ezt a szuper receptet, és bár ő a húsevők táborát erősíti, azt mondta, ebből a zöldséges felfújtból semmi sem hiányzik. Mivel én alapból is szeretem a zöldséges-tepsis recepteket, nem is volt kérdés, hogy kipróbálom az első adandó alkalommal - meg kell mondanom, nem csalódtam.
A sütőben sült étel alapját brokkoli képezi, mellé kápia paprika - hegyes-erős is mehet bele, ha szereted a csípőset - és hagyma kerül. Bár a zöldségeket elő kell készíteni, a brokkolit főzni, a többit dinsztelni, így sem túlzottan időigényes a recept.
Az étel lelke a friss kapor, ez a zöldfűszer dominál a tepsis fogásban. A tejes-tojásos keverék fogja össze a zöldségeket, ne ijedj meg a folyékony masszától, a sütőben összeáll, szeletelhető lesz a végeredmény.
Sajtos brokkolifelfújt
Hozzávalók 9 szelethez
Alap:
- 1 kilogramm brokkoli
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál tej
- 3 darab kápia paprika
- 1 fej fehér hagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
Szósz:
- 3 darab tojás
- 400 milliliter tej
- 5 evőkanál olívaolaj
- 4 evőkanál liszt
- 1 teáskanál só
- 1 csomag sütőpor
- 1 csokor kapor
Tetejére:
- 200 gramm sajt (cheddar vagy gouda)
Elkészítés:
A brokkolit szedjük rózsáira.
Forraljunk vizet egy nagy lábasban, adjuk hozzá a sót és a tejet. Mikor forr a víz, mehet bele a brokkoli, 7-8 percig főzzük, míg puha nem lesz.
A paprikát mossuk meg, vágjuk hosszában félbe, szedjük ki a csumáját, majd vágjuk szeletekre. A hagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vékony szeletekre.
Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a zöldségeket, dinszteljük őket puhára fedő alatt, nagyjából 15 percet szánjunk rá.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Olajozzunk ki vékonyan egy tepsit/jénait. Borítsuk az előkészített zöldségeket a tepsibe, oszlassuk el benne egyenletesen.
A szószhoz keverjük össze a tojást a tejjel, majd adjuk hozzá az olívaolajat, a lisztet, a sót, a sütőport és az összeaprított kaprot. Keverjük csomómentesre az alapanyagokat, ha szükséges, botmixerrel menjünk át rajta, majd öntsük a szószt a zöldségek tetejére.
Szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal, majd toljuk a sütőbe 25 percre.
Mikor a sajt aranybarna, készen van.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors