Roppanós brokkoli gazdag sajtmártásban: sütőben sül tökéletesre
A fogás előző nap összeállítható, másnap ebéd vagy vacsi előtt csak be kell tolni a sütőbe, röpke 30 perc múlva pedig már ehetünk is.
Egy tálka forró krémleves mindig jólesik. Főleg ilyenkor, amikor a jó idő kopogtat, de azért még néha elvonul. A selymes brokkolikrémleves ízletes és tápláló, termoszba töltve még piknikre is elcsomagolható. Hogy igazán tartalmas legyen, szórj a leves tetejére krutont, vagy kínálj mellé fokhagymás pirítóst.
A leves karakterét a kakukkfű adja meg. Ha nem rajongsz a fűszernövény erőteljes aromájáért, akkor hagyd ki, helyette szórhatsz a levesbe késhegynyi szerecsendiót, vagy ha merészebb lennél, 1 teáskanál füstölt paprikával teheted izgalmasabbá.
A brokkolit szedjük rózsáira, és mossuk meg.
A hagymát vágjuk finomra, és kevés olajon vagy vajon dinszteljük üvegesre, utána dobjuk rá a zúzott fokhagymát, majd 20-30 másodperc múlva adjuk hozzá a brokkolirózsákat és annyi vizet, amennyi ellepi.
A levest főzzük addig, amíg a brokkoli megpuhul, közben ízesítsük sóval, borssal és kakukkfűvel.
Amikor a brokkoli megpuhult, botmixerrel turmixoljuk simára, majd öntsük hozzá a tejszínt és a reszelt sajtot, és főzzük forrásig.
A krémleves mellé kínáljunk krutont vagy fokhagymás pirítóst.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu