Sajttal és fokhagymával töltött zsemle sütőben sütve - Szikkadt péksütiből a legjobb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Belül puha, kívül ropogós ez a zsemle, amelyből tilos kispórolni a fokhagymát.
Ennél a receptnél kifejezetten hasznos, ha van otthon szikkadt zsemléd. Egyrészt úgyis ropogósra sül a sütőben, másrészt jobban be tudja szívni a szószt, amitől igazán finom lesz. Az étel lelke a fokhagyma, tejszínes-fokhagymás szószban kell megmártani a zsemlét, majd úgy kisütni. A zsemle rétegei közt pedig sajt van, amely a sütés közben finoman beleolvad a péksütibe.
A szikkadt péksüteménynek amúgy sem kell a kukában landolnia, levesbetétnek például kitűnő. Ha pedig fokhagymarajongó vagy, ezt a fűszervajas kenyeret feltétlenül ki kell próbálnod, a tésztáját csak össze kell keverni, a vajat pedig sülés közben szívja magába.
Sajtos-fokhagymás zsemle
Hozzávalók 6 adaghoz
- 6 darab zsemle
- 100 gramm sajt (szeletelt)
- 4 darab tojás
- 120 milliliter tejszín
- ízlés szerint petrezselyem (felaprítva)
- 2 gerezd fokhagyma
- 30 gramm parmezán
Elkészítés:
A zsemlék tetejét vagdossuk be mélyen, a közepétől indulva kifelé, vigyázva, hogy ne vágjuk szét, úgy kell kinéznie, mint a császárzsemle tetejének. Mindegyik vájatba tegyünk egy szelet sajtot.
Egy tálba üssük bele a tojást, préseljük bele a fokhagymát, az apróra vágott petrezselymet, öntsük bele a tejszínt, majd jól keverjük össze.
Mindegyik zsemlét mártsuk bele a szószba úgy, hogy minden oldalát érje.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy tepsit terítsünk le sütőpapírral, fektessük rá a zsemléket és szórjuk meg őket reszelt parmezánnal.
Süssük 20 percig, amíg a tetejük aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images