10 perces fokhagymás-fűszervajas kenyér – Nem kell hozzá élesztő vagy kovász

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fokhagymás fűszervaj sütés közben beleivódik a tésztába, úgyhogy nagyon puha, de szaftos péksüteményt kapunk végeredményül.

Ennek a kis kenyérnek 10 perc az összeállítása, 20 perc a sütése, és elképesztően finom. Se élesztő, se kovász nem kerül bele, dagasztani és gyúrni sem kell, csak összekeverni az alapanyagokat és kisütni a tésztát a sütőben.

Hogy kerül a vaj a tésztába?

Bár jobb híján kenyérnek hívom, valójában inkább egy sós-vajas sütemény, aminek nagyon omlós, puha és szaftos tésztája van. Érdekessége, hogy a vajat nem a tésztába kell beledolgozni, hanem fel kell olvasztani, majd a sütőformába önteni - a folyadékot magába szívja a tészta sülés közben.

A nyers tészta állaga lágy, nyúlós, majdnem folyós massza, ami egy sűrűbb nokedlitésztára hasonlít. Ezt kézzel kell eloszlatnunk a formában, húzzuk szét bátran, hogy kitöltse a tálat.

Ha a tészta átsült és a teteje már aranybarna, de még sok vaj van alatta, hagyjuk 10-20 percig hűlni a lekapcsolt sütőben, ennyi idő alatt a maradék vajat is magába szívja majd. Melegen és hidegen is fogyasztható, bár lehet, hogy nem lesz ideje kihűlni.

Fokhagymás-fűszervajas kenyér

fűszervajaskenyérrecept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 110 gramm sótlan vaj
  • 0.5 teáskanál fokhagymapor
  • 2 teáskanál petrezselyem (szárított)
  • 320 gramm liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál
  • 415 gramm natúr joghurt
Recept idők

Elkészítés:

Vajazzunk ki egy 20x20 cm-es sütőformát. Ha van, a fém a legjobb, ha nincs, akkor egy jénai is jó.

A vajat olvasszuk meg, adjuk hozzá a fokhagymaport és 1 teáskanál petrezselymet. Öntsük a vajas keveréket a sütőformába.

A lisztet, sütőport, sót, cukrot és a maradék petrezselymet keverjük össze egy tálban. Keverjük bele a joghurtot is, egy sűrű, nyúlós masszát kell kapnunk.

Öntsük a tésztát a formába, kézzel egyengessük el benne, húzzuk szét a forma széléig.

Egy késsel vágjuk be 9 részre a tésztát. Sütés közben szépen szétválnak majd a szeletek.

220 fokra előmelegített sütőben 25 percig süssük, ha megemelkedik és aranybarna, készen van. Egy kicsit hagyjuk hűlni, hogy a forró vajat magába szívja.

Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors 

Ezt is szeretjük