Hideg napok kedvenc vacsorája: krumplicsónak sok-sok sajttal

krumplicsonakeredeticover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A zimankós napok beköszöntével nálam a tepsiben készült fogások kapják a főszerepet. Imádom, amikor valami egyszerű finomság készül a sütőben, amivel meglephetem magamat és persze a szeretteimet.

Krumpli mindig van a kamrámban, nélkülözhetetlen alapanyag, amiből szinte bármit lehet készíteni, lehet kicsit puritánabb, vagány vagy elegáns szervírozású étel. Erre a szuper sajtos krumplicsónakra mind a három állítás igaz. Egyszerű elkészíteni, de vagány a kinézete miatt, ráadásul nagyon finom. Ezeket a csónakokat más zöldségekből is elkészíthetjük, például édesburgonyából, cukkiniből vagy padlizsánból.

Pont megfelelő állagúra kell főzni a krumplit

Krumplicsónaknak mindig öreg burgonyát válasszunk, de a főzésnél nem árt óvatosnak lenni, nem szabad túlfőzni, mert akkor a csónak kialakítása nem lesz egyszerű. Keményen se hagyjuk a zöldséget, mert akkor nem lesz jó a töltelék és a formázás sem jön össze.

A krumplicsónakot ezerféleképpen variálhatjuk. A lényeg, a tölteléket jó szaftosan készítsük, ne száraz burgonyagombócokat tegyünk az asztalra. A csónaknak minden jól áll, lehet zöldséges, húsos vagy sima sajtos. Ez a változat bőséges, laktató, ha másnapra marad, jóízűen elfalatozhatjuk a munkahelyünkön.

Sajtos krumplicsónak

krumplicsonakeredetict

Hozzávalók 4 személyre

  • 8 darab burgonya
  • 1 doboz natúr vajkrém (200 gramm)
  • 1 darab csirkemell
  • 1 darab hagyma
  • ízlés szerint apróra vágott petrezselyem
  • ízlés szerint újhagyma
  • ízlés szerint só, bors
  • ízlés szerint füstölt sajt
  • ízlés szerint trappista sajt
  • 140 gramm tejföl
Recept idők

Elkészítés:

A burgonyákat alaposan mossuk meg, héjastól tegyük őket egy lábasba, majd jöhet annyi víz, amennyi ellepi, és elkezdjük főzni. A krumplikat puhára kell főznünk, akkor jó, ha a villánkat könnyedén bele tudjuk szúrni. Ha a krumpli elkészült, leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Ha kihűltek, a tetejüket levágjuk, és egy kanál segítségével a belsejét egy külön tálba kanalazzuk. Az üres krumplikat, amelyek úgy néznek ki, mint egy csónak, tepsibe rakjuk.

A csirkemellet apró kockákra vágjuk, serpenyőben sóval és borssal ízesítve barnulásig sütjük.

A hagymát finomra vágjuk, olajon dinszteljük, majd, ha ez megvan, félrehúzzuk.

A krumpli kivájt belső részével dolgozunk, hozzáadjuk a csirkemellet, a dinsztelt hagymát, a tejfölt, a vajkrémet és mindkét sajtból teszünk egy keveset, majd alaposan összekeverjük.

Egy kanál segítségével a krumplis tölteléket a csónakokba töltjük, a tetejüket alaposan megszórjuk sajttal, 15-20 percig 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük, díszítésnél finomra vágott újhagymát és petrezselymet szórhatunk a tetejére.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük