Krémes kukoricapite tészta nélkül: rengeteg sajt fogja össze
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Mentás forró csoki ünnepi köntösben: a gyerekek kedvence lesz
Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes
Csodafinom gyömbéres keksz: gasztroajándékként is tökéletes
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Sajttal és spenóttal töltött csirkemell: nagyon szaftos és ízletes a hús
Amennyire jól néz ki, annyira egyszerű elkészíteni, csak mindent össze kell keverni. Bár tészta nélkül készül, ne becsüld alá, igen laktató fogás.
Tészta nélkül készül a mennyei kukoricapite, amelyet a rengeteg sajt és a tojás fog össze. Emellett zsemlemorzsa is kerül bele - használhatsz helyette pankót is -, így igazán laktató lesz a végeredmény, biztosan nem maradsz utána éhes.
Szezonban friss csemegekukoricát érdemes használni, de mirelitből is elkészíthető a recept, viszont mindenképp olvaszd ki, mielőtt nekilátsz az ételnek. Sajtból bármilyen félkemény, zsíros fajtát választhatsz, én most a gouda mellett tettem le a voksomat, de chedarral is mennyei.
Fontos, hogy a hagymát dinszteld meg, mielőtt a kukoricához kevered, a sütőben nem fog egyenletesen megpuhulni, roppanós marad, ha nem készíted elő.
Kukoricapite
Hozzávalók 6 szelethez
- 2 evőkanál vaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 6 cső kukorica/650 gramm mirelit kukorica
- 160 milliliter tej
- 200 gramm sajt (gouda)
- 100 gramm zsemlemorzsa
- 0.5 teáskanál só
- 0.5 teáskanál fehér bors
- 3 darab tojás
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, vajazzunk ki egy piteformát.
A hagymát pucoljuk meg, kockázzuk össze, a fokhagymát hámozzuk meg, reszeljük le. A kukoricacsöveket állítsuk a talpukra, vágjuk le róluk a szemeket. Ha mirelit kukoricát használunk, olvasszuk ki. A sajtot reszeljük le.
Másfél evőkanál vajat olvasszunk meg egy serpenyőben, majd dobjuk rá a hagymát. 4-5 percig dinszteljük, az sem baj, ha picit lepirul. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, 1 perc után kapcsoljuk le a lángot.
A hagymás keveréket keverjük össze a kukoricával, a tejjel, 150 gramm reszelt sajttal, 50 gramm zsemlemorzsával, ízlés szerint sóval és borssal. Keverjük alaposan össze a hozzávalókat, majd adjuk a keverékhez a tojásokat is, keverjük csomómentesre a masszát.
Öntsük a tésztát az előkészített piteformába.
Egy kis tálban keverjük össze a maradék sajtot és morzsát, adjuk hozzá a maradék fél evőkanál vajat megolvasztva, majd egy csipet sót és borsot. Keverjük össze, majd szórjuk a pite tetejére.
Toljuk a sütőbe, kb. 35 percig süssük, míg picit barna nem lesz a teteje. 5-10 percig hagyjuk hűlni, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors