Zöldfűszeres tepsis zöldségek: szuper egészséges, isteni köret
A zöldfűszeres tepsis zöldségek illata, íze és látványa is csábító. Minél többféle zöldségből készíted, annál étvágygerjesztőbb.
Ha kedveled a kelbimbót, imádni fogod ezt a krémes, tejszínnel sült változatot, amit pirult sajt és ropogós bacon koronáz meg. Pár egyszerű alapanyag kell csak a recepthez, mégis egy ízbomba és laktató ételt tehetsz az asztalra.
A hagymákat és a kelbimbót érdemes előkészíteni, vajon megdinsztelni, így biztosan puhán és krémesen kerülnek ki a sütőből, a bacont pedig ropogósra és pirosra kell sütni, mielőtt a szószba kerülne.
A tejszínből zsírosat, minimum 30-40%-osat válassz, ezt lehet, hogy a habtejszínek között fogsz csak találni, de ez nem baj. A magasabb zsírtartalmú tejszíntől extrán krémes lesz a köret.
A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk félbe, majd hajszálvékony szeletekre, a fokhagymát reszeljük le. A kelbimbókat tisztítsuk meg a külső, sérült levelektől, vágjuk le a végeiket. Felezzük el őket. A sajtot reszeljük le.
A baconszeleteket tegyük forró, száraz serpenyőbe, majd pár perc alatt süssük ropogósra. Tegyük egy tányérra, majd ha kihűlt, törjük kis darabokra.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A vajat olvasszuk meg egy sütőbe is betehető mélyebb serpenyőben vagy öntöttvas edényben, majd tegyük bele a vöröshagymát és a kelbimbót. Sózzuk, borsozzuk, paprikával fűszerezzük, majd kb. 5-8 percig dinszteljük, míg a hagyma nagyjából puha lesz, a kelbimbó pedig itt-ott megpirul. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, 1 percig még pirítsuk.
Vegyük le a tűzről, öntsük fel a tejszínnel a kelbimbós alapot. Szórjuk rá a sajtot, majd a bacont, és így toljuk a sütőbe 12-15 percre, míg a sajt szépen megpirul.
Rögtön tálaljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu