Omlós tésztájú, hajtogatott sajtos pogácsa – A tésztájába túró is kerül
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
A kelt tésztás, sajtos-túrós pogácsa kiváló vendégváró, amit tartalmasabb leves után is jólesik elfogyasztani.
Emlékszem a régi magyar népmesére, amikor a szegény legény úgy döntött, világgá megy, és kis tarisznyájába hamuban sült pogácsát csomagolt. Gyerekkoromban sokszor elképzeltem, hogy én is világgá megyek a testvéremmel együtt, sokszor eljátszottuk, hogy épp a tarisznyánk tartalmát állítjuk össze a mamánk által sütött pogácsával. Bár mama pogácsája nem sült hamuban, omlós tésztájú csoda volt, amit a végén sosem csomagoltunk vászonba, helyette inkább vígan elmajszoltuk, aztán játszottunk tovább.
A pogácsa a mai napig szép emlékeket elevenít fel bennem, elég csak az illatát megéreznem. Nem csak enni szeretem, számomra sütni is öröm. A kedvencem a sajtos pogácsa, minden mennyiségben és változatban jöhet. Szeretem, ha a tésztája kicsit pikáns, de a legjobban a mamám által is sokszor készített, túróval gazdagított sajtos pogácsát kedvelem.
Sajtos-túrós pogácsa
Hozzávalók 6 személyre
- 60 dekagramm liszt
- 1 csipet só
- 20 dekagramm zsír vagy vaj
- 10 dekagramm vaj (a tészta kenéséhez)
- 35 dekagramm sajt
- 10 dekagramm túró (juh vagy tehén)
- 3 dekagramm élesztő
- 2 darab tojás
- 1 darab tojás a kenéshez
- 1 deciliter tejföl
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, a sót keverjük hozzá, a vajat vagy a zsírt morzsoljuk bele, majd 15 dekagramm reszelt sajtot, az élesztőt, túrót, tejfölt, 2 darab tojást is keverjük a tésztához. 5-10 perc alatt dagasszunk belőle rugalmas tésztát. A tésztát lefedve, meleg helyen 1-2 óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 1-2 centiméter vastag téglalappá. A tészta egyik felét kenjük meg puha vajjal, a másik részét hajtsuk rá. A tésztát megint nyújtsuk ki 1 centiméter vastagságúra, majd ismét kenjük meg vajjal az egyik felét, hajtsuk rá a másikat, ismét nyújtsuk ki. Ha marad még vaj, kenjük meg, ha nem, kenés nélkül hajtsuk a tésztát, ezt a hajtogatást 2-3 alkalommal ismételjük meg.
Az utolsó nyújtásnál a pogácsákat szaggassuk ki, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Felvert tojással kenjük meg, majd a maradék reszelt sajttal szórjuk meg a tetejét, végül előmelegített, 180 fokos sütőben 15-25 perc alatt süssük készre.
Fotó: Getty Images