Szaftos rakott karfiol sok darált hússal: ne spórold le a tetejéről a tejfölt
A sok darált hússal és rizzsel készített tejfölös, sajtos rakott karfiol valósággal ellenállhatatlan.
Néha jólesik húsmentes napot tartani, hiszen zöldségekből is készülhetnek laktató és finom ételek, főleg, ha valamilyen szósszal összeforgatva sülnek. Most az egyik nagy kedvencet, a karfiolt vettük alapul, amelyet krémsajttal, tejföllel, cheddar és gouda sajttal kevertünk egybe, majd a sütőben pirosra sütöttük.
Ha a krémesre sült zöldség és a selymes szósz mellé valami ropogós elemre is vágysz, borítsd be a tetejét pirult zsemlemorzsával, tökéletes kontrasztot képez majd az alappal. Ha pedig a picit tömény szószt szeretnéd könnyedebbé, frissebbé tenni, használj több tejfölt és kevesebb krémsajtot, illetve keverj bele zöldfűszereket is, legyen az snidling vagy petrezselyem.
A karfiolt szedjük kisebb rózsákra. Dobjuk őket forrásban lévő vízbe, majd 6-8 perc alatt főzzük félkeményre. Szűrjük le, tegyük félre.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Vajazzunk ki egy 23x33 centis tepsit.
Egy tálban keverjük össze a krémsajtot, a tejfölt, a kétféle reszelt sajtot és a fokhagymaport. Forgassuk bele a karfiolrózsákat és az összeaprított snidlinget. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Kanalazzuk az egészet az előkészített tepsibe. Toljuk a sütőbe 20-25 percre, míg a sajt megolvad és megpirul.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu