
Mennyei rakott cukkini krémes szószban sütve: ropogós morzsa borítja a tetejét

Egyszerre puha és krémes, illetve roppanós minden falat, tökéletes a textúrák játéka, de az ízre sem lesz panasz.
Semmi munkád nem lesz ezzel a rakott cukkinivel, az oroszlánrészét a sütő végzi helyetted, mégis nagyon finom ételt tálalhatsz. Mivel a cukkininek viszonylag semleges az íze, bátran fűszerezheted, az alábbi receptben a krémes szósz ízesíti.
A szósz alapja tejföl és majonéz, de kerül még bele sok-sok sajt és tojás is, utóbbi fogja össze a masszát. Mivel a majonéz és a sajt is sós, nem kell túlgondolni a fűszerezést, egy kevés fokhagyma és őrölt tarka bors bőven elég bele.
A cukkini nagyon puhára sül, a szósz pedig nagyon krémes, így az ellensúlyt a ropogós morzsa képezi, nem érdemes lehagyni a tetejéről.
Rakott cukkini krémes szószban

Hozzávalók 6 személyre
- 700 gramm cukkini
- 120 gramm majonéz
- 150 gramm tejföl
- 200 gramm gouda sajt
- 2 darab tojás
- ízlés szerint só, bors
- 1 tk fokhagymapor
- 40 gramm zsemlemorzsa
- 1 ek vaj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A cukkiniket mossuk meg, a végeiket vágjuk le, majd kockázzuk őket össze.
Egy tálban keverjük össze a majonézt, a tejfölt, a reszelt sajtot és a tojásokat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, keverjük bele a fokhagymaport.
Forgassuk bele a cukkinikockákat is.
Öntsük ezt a keveréket egy kivajazott 2 liter űrtartalmú tálba.
Közben olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, pirítsuk meg rajta a morzsát.
Szórjuk a cukkini tetejére, majd toljuk a sütőbe 30-35 percre, míg a cukkini megpuhul.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!