Sárgarépa krémleves pirított gyömbérrel - illatos és ellenállhatatlan
Fűszeres répakrém leves mézzel és gyömbérrel

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Ilyenkor nyáron a kedvenc receptjeink mind úgy kezdődnek: éppen érik a... Így volt ez a ezzel a gyömbéres répa krémlevessel, de kellettek hozzá a gyerekeim is, akik szombat délelőtt úgy gondolták, épp itt az ideje répát egyelni, és beállítottak a konyhába egy nagy csokor, frissen kitépkedett bébirépával. Ez el is döntötte aznapra az ebéd kérdést.

Maradt még itthon egy másik receptből (izgi, hamarosan azt is mutatjuk) egy öt centis darab gyömbér, gondoltam, itt az ideje párosítani a kettőt, búcsút inteni egy napra az egyszerűségnek, és a kettő kombinációjából kihozni valami érdekes ízt.

A bébirépákkal nincs sok tennivaló, én nem is szoktam meghámozni, csak megdörzsölöm dörzsiszivaccsal, jól megmosom, levágom a két végét, és kész is. Az íze pedig egyszerűen csodálatos, friss és üde, de persze akkor sincs semmi baj, ha jól megtermett répákkal dolgozol, amit a szupermarketben vettél. Annyi minden kerül ugyanis még ebbe a levesbe, hogy a végén nem igazán marad jelentősége a dolognak.

Illatosra pirítjuk

Az elkészítési mód abban különbözik a hagyományos krémelvesekétől, hogy a szokásossal ellentétben itt előre megdinszteltem a hagymát olívaolajon, és egy kicsit hagytam megpirulni rajta a répákat is, hogy minél több ízük legyen. Ugyanígy jártam egy a gyömbérrel, és csak ez után öntöttem fel zöldség alaplével. Természetesen jó minőségű, nátrium-glutamáttól, és ipari mennyiségű sótól mentes leveskockával is dolgozhatsz, ugyanúgy működik. 

A szerecsendió és a méz viszont elengedhetetlen, attól simulnak össze az ízek a végén. Próbáld ki, nem fogod megbánni!

Gyömbéres répa krémleves

gyömbéres répaleves

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 0.5 kilogramm sárgarépa (bébi)
  • 1 fej hagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 5 centis darab gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál szerecsendió
  • 1 evőkanál méz
  • 5 darab petrezselyemzöld
  • 1.5 liter zöldség alaplé (víz és zöldségleves kocka)
  • 150 mililiter tejföl
  • kenyérkockák a tálaláshoz
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Az olajat feltesszük melegedni egy fazékban, közben kis kockákra vágjuk a hagymát. Megdinszteljük.

Közben megtisztítjuk a répákat, random darabokra vágjuk.

Beletesszük a fazékba, és időnként kevergetve hagyjuk, hogy itt-ott kissé megpiruljon.

A gyömbért is megtisztítjuk, kis darabokra vágjuk, és szintén megfuttatjuk az olajon.

Most jön a fokhagyma, ugyanígy járunk el vele.

Ekkor töltjük fel a zöldségeket zöldség alaplével. Sózzuk. Hozzáadjuk a szerecsendiót és a mézet. Lefedve főzzük, amíg a répa meg nem puhul.

Ekkor beletesszük a petrezselyemzöldet is.

Amikor egy kissé kihűlt, hozzáadjuk a tejfölt, és botmixerrel pépesítjük.

Kenyérkockákkal tálaljuk, amit ízlés szerint meg is piríthatunk.

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük