
Omlós pogácsa sajttal és zöldhagymával – A scone-t sósan is elkészítheted

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Görögdinnyés margarita: üde, nyári koktélt mutatunk

Mennyei bruschetta otthon: édes, érett paradicsomból a legfinomabb

Hűsítő citromos fagyi 3 hozzávalóból: gép nélkül készül

Frissítő uborkasaláta joghurttal: a legjobb kánikularecept

Paradicsomos töltött paprika jó kaprosan: bulgurral is kipróbálhatod
Gyorsan elkészül a puha angol pogácsa, a scone, amelyhez még tésztát sem kell dagasztanod.
A scone, vagyis az angol pogácsa omlós, vajas sütemény, már ebben is különbözik a mi pogácsánktól. A tésztája sokszor tejszínnel készül, ettől lesz igazán puha, azonban élesztő helyett sütőpor kerül bele.
Készülhet édes és sós változatban is. Az édesbe jól illenek a gyümölcsök is, mint például a málna, a sósat pedig készítheted sok sajttal, szaftossá pedig baconnel teheted. Sósan szuper reggeli lehet vajjal megkenve.
Scone sajttal és zöldhagymával

Hozzávalók 6 adaghoz
- 270 gramm liszt
- 1 kávéskanál só
- 1 evőkanál sütőpor
- 2 teáskanál cukor
- 4 evőkanál vaj (hideg)
- 130 gramm sajt (cheddar vagy gouda)
- 50 gramm zöldhagyma zöldje
- 150 gramm bacon
- 200 milliliter tejszín (+ a kenéshez)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a sütőport és a cukrot. Morzsoljuk hozzá a hideg vajat, majd adjuk hozzá a sajtot, a felkockázott bacont és a zöldhagyma felkarikázott zöldjét. Fokozatosan öntsük hozzá a tejszínt, amíg gyúrható tésztát nem kapunk. A tésztát borítsuk ki egy kilisztezett deszkára, majd nyújtsuk körülbelül 0,5 centiméter vastag körré. Vágjuk 8 egyenlő háromszöggé.
Kenjük meg a tésztát tejszínnel, majd süssük 22-24 percig, amíg a pogácsák aranybarnák nem lesznek.
Fotó: Getty Images