Omlós pogácsa sajttal és zöldhagymával – A scone-t sósan is elkészítheted
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Gyorsan elkészül a puha angol pogácsa, a scone, amelyhez még tésztát sem kell dagasztanod.
A scone, vagyis az angol pogácsa omlós, vajas sütemény, már ebben is különbözik a mi pogácsánktól. A tésztája sokszor tejszínnel készül, ettől lesz igazán puha, azonban élesztő helyett sütőpor kerül bele.
Készülhet édes és sós változatban is. Az édesbe jól illenek a gyümölcsök is, mint például a málna, a sósat pedig készítheted sok sajttal, szaftossá pedig baconnel teheted. Sósan szuper reggeli lehet vajjal megkenve.
Scone sajttal és zöldhagymával
Hozzávalók 6 adaghoz
- 270 gramm liszt
- 1 kávéskanál só
- 1 evőkanál sütőpor
- 2 teáskanál cukor
- 4 evőkanál vaj (hideg)
- 130 gramm sajt (cheddar vagy gouda)
- 50 gramm zöldhagyma zöldje
- 150 gramm bacon
- 200 milliliter tejszín (+ a kenéshez)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a sütőport és a cukrot. Morzsoljuk hozzá a hideg vajat, majd adjuk hozzá a sajtot, a felkockázott bacont és a zöldhagyma felkarikázott zöldjét. Fokozatosan öntsük hozzá a tejszínt, amíg gyúrható tésztát nem kapunk. A tésztát borítsuk ki egy kilisztezett deszkára, majd nyújtsuk körülbelül 0,5 centiméter vastag körré. Vágjuk 8 egyenlő háromszöggé.
Kenjük meg a tésztát tejszínnel, majd süssük 22-24 percig, amíg a pogácsák aranybarnák nem lesznek.
Fotó: Getty Images