Kókuszos-málnás angol teasütemény – A scone tésztája egészen omlós
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Édes pogácsa, avagy scone, az angolok teasüteménye egyáltalán nem bonyolult és bármilyen bogyós gyümölcs illik hozzá.
Ugyan pogácsa a neve, de nincs élesztő a scone-ban, így sokkal hamarabb elkészül, mint a hagyományos sós harapnivaló. Az angol teasütemény tésztáját egy leheletnyi cukor és sok zsiradék, pontosabban vaj gazdagítja, illetve tej vagy tejszín is kerül bele. Hagyományosan az ötórai tea mellé eszik, dzsemmel vagy vajjal megkenve.
A bogyós gyümölcsök is jól illenek hozzá, például az áfonya. A scone tipikus angol étel, érdemes megkóstolni, ahogy a fish and chipset vagy az angol muffint. Málnaszezonban pedig süss a tésztába ebből a finom és egészséges gyümölcsből.
Kókuszos-málnás scone
Hozzávalók 8 darabhoz
- 340 gramm liszt
- 100 gramm cukor
- 1 evőkanál sütőpor
- 1 csipet só
- 115 gramm vaj (hideg)
- 2 darab tojás (L-es)
- 200 milliliter kókuszkrém
- 250 gramm málna (friss vagy fagyasztott)
- 120 gramm kókuszreszelék
- 2 teáskanál cukor (tetejére)
- 1 kávéskanál fahéj (tetejére)
Elkészítés:
Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót. A hideg vajat kockázzuk fel és morzsoljuk bele a lisztbe. A tojásokat kicst verjük fel, keverjük össze a kókuszkrémmel. Forgassuk bele a lisztes keverékbe és keverjük egyneművé. Óvatosan forgassuk bele a málnát és a kókuszreszeléket is. A tésztának kicsit ragacsosnak kell lennie.
Borítsuk ki a tésztát egy jól kilisztezett felületre és óvatosan dagasszuk át, amíg a málna szinte beleolvad a tésztába. Pont azt az állapotot kell elérni, hogy a gyümölcs elvegyüljön a tésztában, de egy része azért darabos maradjon. Ha még úgy érezzük, hogy nagyon ragad a tészta, akkor adjunk hozzá egy kevés lisztet. A tésztát nyújtsuk ki nagyjából 2 centiméter vastagra. Szaggathatunk belőle köröket pogácsaszaggatóval vagy vághatjuk háromszög alakúra is.
Tegyük a pogácsákat egy sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg őket vékonyan kókuszkrémmel. A cukrot és a fahéjat keverjük össze, szórjuk a pogácsákra. Tegyük őket 30 percre a mélyhűtőbe. Amíg a scone-ok pihennek, melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Süssük a pogácsákat 20 percig.
Fotó: Getty Images