Mandulával megszórt, selymes madártej: egyszerű, mégis mennyei karácsonyi desszert
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A madártej az egész világon népszerű desszert, amely az egyszerűsége ellenére rengeteg módon tehető izgalmassá.
A habgaluskás, vaníliás desszert francia eredetű, de az angol konyhában, sőt, itthon is népszerű. Az édes, vaníliás tejsodóban gusztusos tojásfehérjehabok mártóznak meg. Néhány alapanyagból, könnyedén össze lehet dobni, szerénysége ellenére isteni, ráadásul egy kis kreativitással mindig újjá lehet varázsolni a hagyományos receptet.
Még finomabb lehet
Ha szeretnél elrugaszkodni a megszokott recepttől, akkor a habgaluskába főzés előtt narancs- vagy citromhéjat érdemes reszelni. A selymes tej is különlegesebbé tehető, ha szereted a mazsolát, keverj el benne egy keveset, utána add hozzá a tojásfehérjehabot. Az isteni édesség karácsonyi desszertnek is tökéletes, az ünnepi hangulat kedvéért szórj rá mandulát vagy csorgass a tetejére karamellöntetet.
Selymes madártej ropogós mandulával
Hozzávalók 4 személyre
Madártej:
- 3 darab tojássárgája
- 10 dekagramm cukor
- 0.5 csomag vaníliás pudingpor
- 6 deciliter tej
Habgaluska:
- 3 darab tojásfehérje
- 6 dekagramm cukor
Tetejére:
- ízlés szerint mandulapehely
Elkészítés:
A tojásokat válasszuk szét.
A sodóhoz a sárgáját a cukorral, a vaníliás pudingporral és kevés tejjel keverjük simára. A maradék tejet tegyük fel melegedni.
A galuskához a tojásfehérjét a cukorral verjük habbá.
A felforrt tejet vegyük takarékra, majd a tojáshabot evőkanál segítségével szaggassuk bele (úgy, mintha galuskát készítenénk) ügyelve, hogy mindig csak annyi kerüljön a fazékba, amennyi kényelmesen elfér, tudjuk forgatni. Amikor a széle felpöndörödik, fordítsuk meg, körülbelül 1 percig főzzük a másik oldalát, majd szűrőkanállal szedjük ki hűlni.
Miután kifőztük a fehérjehabot, a tejet szűrjük másik edénybe, forrásig melegítsük újra. 2-3 evőkanállal forgassunk belőle a tojássárgás-pudingos keverékhez. Az egészet öntsük a tejbe, folyamatosan kevergessük, amíg besűrűsödik, ilyenkor már nem kell sokáig főzni.
A kihűlt tejbe keverjük bele a habgaluskát, tálalásnál ízlés szerint szórjuk meg mandulapehellyel.
Fotó: Getty Images