Félórás, selymes tejszínes gombamártás - Tészták, húsok és zöldségek mellé is tökéletes

Nyomtatás
gombamcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az ízletes gombamártás elkészítésével nem lesz sok gondunk, egyszerű krémes csoda, amit rengetegféleképpen használhatunk fel.

Én jobban szeretem a gombamártásokat kisebb csiperkegombából készíteni, mert szerintem sokkal zamatosabb, a tárkonytól pedig elképesztő ízvilága lesz. Tárkonyból, ha van rá lehetőségünk, használjunk frisset, de a szárított változat is megteszi.

A gombamártást mindig kétféle módon szoktam elkészíteni, de a menet és a hozzávalók mindig ugyanazok - a különbség a tálalásban van. Pürésíthetjük is, ezáltal nagyon selymes lesz a textúrája, húsokra vagy zöldségekre csurgathatjuk, de a gombákat - egészben vagy félben - benne is hagyhatjuk, így tésztával kínálhatjuk vagy egyszerűen ropogós kenyérrel tunkolhatjuk.

Selymes, tejszínes gombamártás

gombamct

Hozzávalók 4 adaghoz

A mártás:

  • 20 dekagramm gomba
  • 4 fej mogyoróhagyma
  • 6 dekagramm vaj
  • 1 teáskanál tárkony
  • 1 deciliter fehérbor
  • 6 deciliter alaplé
  • 2 evőkanál tejszín vagy tejföl
  • ízlés szerint só és bors

Tálalás:

  • 1 csokor petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A vajat kis láng felett megolvasztjuk, majd beletesszük a finomra vágott mogyoróhagymát, körülbelül 2 perc alatt üvegesre fonnyasztjuk. Ezután a felszeletelt gomba is a serpenyőbe kerül, sóval, borssal és tárkonnyal fűszerezzük, majd 5-8 perc alatt aranybarnára pirítjuk, a gomba levet fog ereszteni, akkor jó, ha az is elpárolog. A fehérbort ezután öntjük a gombára, alaposan elkeverjük vele, majd az alaplevet is ráöntjük, végül egybeforraljuk a tejszínnel vagy a tejföllel.

Ha szeretnénk, botmixerrel pürésíthetjük - tálalás előtt melegítsük fel.

A kész mártásra érdemes finomra vágott petrezselymet szórni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon