
Füstös, szaftos sertéskaraj grillen sütve: mázzal lekenve még finomabb

A grillen sütött karaj akkor a legfinomabb, ha bepácolva kerül a rácsra, arra azonban mindig figyelj, hogy só csak a tálalás során találkozzon vele, mert ha sütés előtt kerül rá, akkor menthetetlenül száraz lesz.
A sertés egyik legkedveltebb része a karaj, melyet csonttal vagy nélküle szokás felhasználni, tökéletes rántott szelet készül belőle, vagy olyan híres hazai fogások, mint a bakonyi sertésszelet vagy a sarkadi pecsenye.
A karaj sokoldalúan felhasználható hús, grillszezonban kötelező a rácsra dobni, ha jól bánsz vele, óriási sikert arathat a vendégeid körében. A lényeg, hogy a szép pirosra sült karaj szaftos és ízes legyen. Hogy ne száradjon ki, magas láng felett, gyorsan süsd meg, az intenzív ízélmény kedvéért pedig páclében vegyen fürdőt a hús.
A pácba tilos sót tenni, mivel az kivonja a húsból a nedvességet, a sütés során menthetetlenül száraz lesz. Arra is figyelj, hogy ne vékony szeleteket helyezz a rácsra, mert az könnyen túlsülhet, sőt, az se baj, ha csonttal együtt készül. A megmaradt mustáros páccal sütés közben kenegesd a húst, úgy biztos, hogy nem szárad ki.
Tipp, amitől még finomabb lesz
Az elkészült húst érdemes tálba helyezni, szépen egymásra rakosgatni, addig foglalkozhatsz a körettel. Hogy a hús még finomabb legyen, dobj rá 2-3 evőkanálnyi vajat és fedd le. A meleg hatására a vaj szépen megolvad, a tál alján összegyűlik a pecsenyezsír, amellyel tálalásnál öntözd meg a húst. A pecsenyezsírt tovább gazdagíthatod 1-2 evőkanál csípős szósszal vagy sörrel, úgy még izgalmasabb lesz a zamata.

A legfinomabb PICK-élmény grillezéshez!
Számodra is fontos a kiváló minőség? Akkor grillezéshez válaszd a GMO-mentes PICK Friss húsokat, hiszen hazai, megbízható gazdálkodásból származnak! Figyelmet fordítunk arra, hogy megfeleljünk a legszigorúbb élelmiszer-higiéniai és minőségbiztosítási követelményeknek és emellett fontos számunkra a magas állatjóléti körülmények megteremtése is.

Promóció
Sertéskaraj grillen sütve

Hozzávalók 6 szelethez
- 8 evőkanál olaj
- 2 evőkanál mustár
- roppantott fekete bors ízlés szerint
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 2 evőkanál méz
- 6 darab PICK sertéskaraj, csont nélkül, szeletelt
- kevés olaj
- só ízlés szerint
Elkészítés:
Az olajat mérjük keverőtálba, majd adjuk hozzá a mustárt, borsot, fokhagymaport és a mézet, az egészet alaposan keverjük össze.
A karajt forgassuk meg a pácban, fóliával fedjük le és tegyük hűtőbe 1 órára, de egy éjszakát is állhat.
A grillrácsot enyhén kenjük meg olajjal, forrósítsuk fel magas fokozaton. A húst vegyük ki a pácból, majd tegyük a grillre. Ha csont nélküli, akkor oldalanként 2-3 perc is elég neki, ha csontossal dolgozunk, több időre, nagyjából 10-15 percre lesz szüksége.
A mézes-mustáros páclevet ne öntsük ki, sütés közben kenegessük vele a húst, süssük rá, mint mázat.
Ha elkészült a hús, tálalás előtt szórjuk meg sóval.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!