Az eredeti vasi pecsenye receptje
Ha szereted a fokhagymás ételeket, a vasi pecsenyét imádni fogod.
A sarkadi pecsenye nekem a balatoni nyarakat juttatja az eszembe, a kisvendéglők étlapján kedvelt fogás nyaranta egyszer biztos, hogy a család tányérjára kerül. A gusztusos étellel nekem mindig csak egy problémám van, a csemegeuborka, amit magában nagyon szeretek, de a tejes, gombás, kolbászos szószban kevésbé. Épp ezért, ha múltidézés gyanánt elkészítem ezt az ételt, az uborkát kihagyom, de te bátran tedd bele, használj belőle 1-2 darabot apró kockákra vágva.
A laktató fogást a vendéglőkben sonkás rizzsel vagy sült krumplival kínálják. Sajtból a jó öreg trappistát vagy füstöltet használj, ha pedig szeretnéd, a szószba is keverj 1 maréknyit. A pikáns ízélmény kedvéért a szerecsendiót lecserélheted füstölt paprikára.
A húst klopfoljuk ki, majd fűszerezzük sóval és borssal.
A húst kevés olajon oldalanként süssük 3-4 percig, majd szedjük ki és tegyük félre.
A kolbászt ízlés szerint vágjuk fel, majd abban a serpenyőben pirítsuk 5-8 percig, amelyben a hús is készült. A kész kolbászt szedjük tányérra és tegyük félre.
A megtisztított gombát tetszőlegesen vágjuk fel, majd dobjuk a már használt serpenyőbe és pirítsuk le. A lepirult gombára szórjuk rá a lisztet, keverjük el, majd öntsük fel tejjel, fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval.
A tejes gombát folyamatosan keverve főzzük sűrűre, majd adjuk hozzá a kolbászt.
Az elősütött hússzeleteket fektessük tepsire, majd a tetejükre tegyük rá a gombás, kolbászos szószt, majd szórjuk rá a reszelt sajtot. Utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük készre.
Az elkészült húst rizibizivel vagy krumplis körettel kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors