Sarkadi pecsenye a mama receptje alapján: kiadós és nagyon finom fogás

spcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Varázsold az otthonodba a retró hangulatú éttermek kedvencét, a család és a barátok imádni fogják az ízletes fogást.

A sarkadi pecsenye nekem a balatoni nyarakat juttatja az eszembe, a kisvendéglők étlapján kedvelt fogás nyaranta egyszer biztos, hogy a család tányérjára kerül. A gusztusos étellel nekem mindig csak egy problémám van, a csemegeuborka, amit magában nagyon szeretek, de a tejes, gombás, kolbászos szószban kevésbé. Épp ezért, ha múltidézés gyanánt elkészítem ezt az ételt, az uborkát kihagyom, de te bátran tedd bele, használj belőle 1-2 darabot apró kockákra vágva.

A laktató fogást a vendéglőkben sonkás rizzsel vagy sült krumplival kínálják. Sajtból a jó öreg trappistát vagy füstöltet használj, ha pedig szeretnéd, a szószba is keverj 1 maréknyit. A pikáns ízélmény kedvéért a szerecsendiót lecserélheted füstölt paprikára.

Sarkadi pecsenye

spct

Hozzávalók 6 szelethez

  • 6 szelet sertéskaraj
  • só és bors ízlés szerint
  • kevés olaj
  • 1 szál kolbász
  • 250 g gomba
  • 1 evőkanál liszt
  • 2.5 dl tej
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 160 g sajt
Recept idők

Elkészítés:

A húst klopfoljuk ki, majd fűszerezzük sóval és borssal.

A húst kevés olajon oldalanként süssük 3-4 percig, majd szedjük ki és tegyük félre.

A kolbászt ízlés szerint vágjuk fel, majd abban a serpenyőben pirítsuk 5-8 percig, amelyben a hús is készült. A kész kolbászt szedjük tányérra és tegyük félre.

A megtisztított gombát tetszőlegesen vágjuk fel, majd dobjuk a már használt serpenyőbe és pirítsuk le. A lepirult gombára szórjuk rá a lisztet, keverjük el, majd öntsük fel tejjel, fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval.

A tejes gombát folyamatosan keverve főzzük sűrűre, majd adjuk hozzá a kolbászt.

Az elősütött hússzeleteket fektessük tepsire, majd a tetejükre tegyük rá a gombás, kolbászos szószt, majd szórjuk rá a reszelt sajtot. Utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük készre.

Az elkészült húst rizibizivel vagy krumplis körettel kínáljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük