![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Sertésszűzből fél óra alatt kész a menő vacsora
Sertés Stroganoff
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Néhány évtizeddel ezelőtt a Stroganoff bélszín hihetetlen népszerűségnek örvendett, sőt, egyenesen a puccos kaja szinonimája volt. Ez nyilván a bélszín miatt volt így, amihez akkoriban nem volt túl egyszerű hozzájutni. Azóta azonban megtörtént a magyar gasztroforradalom, lazábban főzünk, mint valaha, akár csirkemellből és készítenek Stroganoffot. Mi nem abból fogunk, hanem sertésszűzből, mert abból finomabb.
Sertésszűzből dolgozni ráadásul sokkal egyszerűbb is, mert csak karikákra szeleteljük a hosszú, angolnaszerű húst, és már csíkozhatjuk is. Ez egyébként a sertés egyik legnemesebb része, pillanatok alatt puhára süthető-főzhető, és nagyon finom.
A Stroganoff a tejszíntől, a savanyú uborkától és a szalonnától kapja meg a karakterét. Ezeket semmiképp se hagyjuk ki belőle, már amennyiben szokásunk recepteket kihagyás útján egyszerűsíteni. Nekem szokásom, de nem a klasszikusokat!
Utólag pedig látni fogjuk, hogy amekkora hájpja volt ennek az ételnek, annyira egyszerű elkészíteni. Jó, az elején tényleg kell egy kicsit vagdosni, de az egyébként is meditatív, jót tesz a lélek békéjének. Ez után meg már csak a megfelelő sorrendben a fazékba kell helyezni az alapanyagokat, és rövidesen kezdődhet a lakoma.
Sertésszűz Stroganoff
![sertes stroganoff](https://kep.index.hu/1/0/3080/30804/308043/30804305_790c2ad59b7c38d1c03b76ea6a04f15c_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 60 dekagramm sertésszűz
- 4 evőkanál olaj
- 1 fej hagyma
- 10 dekagramm füstölt szalonna
- 25 dekagramm csiperke gomba
- 25 dekagramm savanyú uborka
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál liszt
- 1 darab babérlevél
- 1 teáskanál paradicsompüré
- 1 deciliter száraz fehérbor
- 2 deciliter tejszín
- 1 teáskanál mustár
- 1 teáskanál citromlé
- ízlés szerint só&bors
Elkészítés:
Előkészítjük a hozzávalókat: a sertésszüzet csíkokra vágjuk, a hagymát apróra, a gombát vékonyra, az uborkát julienre, a szalonnát kis kockákra.
A szalonnát elkezdjük az olajon kiolvasztani, rádobjuk a hagymát is, és üvegesre dinszteljük. Közben a lisztet beletesszük egy tálba, és megforgatjuk benne a húst.
Amikor kész a hagyma, rádobjuk a húst, és pár percig sütjük, majd hozzáadjuk az uborkát, a gombát, a paradicsompürét és a bort, a fokhagymát és a fűszereket. Sózzuk, megkeverjük. Lefedjük, takarékra vesszük, és hagyjuk főni jó 20 percig.
Amikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a mustárral elkevert tejszínt, sózzuk, borsozzuk, megkóstoljuk. Ha nem elég savanyú, a citromlét is hozzáadjuk, de vigyázzunk, mert a mustár, a bor és az uborka is savanyítja. Egyet rottyan, és kész.
Fotó: Shutterstock
Olvasd el ezt is!