Sertésszűzből fél óra alatt kész a menő vacsora
Sertés Stroganoff

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Néhány évtizeddel ezelőtt a Stroganoff bélszín hihetetlen népszerűségnek örvendett, sőt, egyenesen a puccos kaja szinonimája volt. Ez nyilván a bélszín miatt volt így, amihez akkoriban nem volt túl egyszerű hozzájutni. Azóta azonban megtörtént a magyar gasztroforradalom, lazábban főzünk, mint valaha, akár csirkemellből és készítenek Stroganoffot. Mi nem abból fogunk, hanem sertésszűzből, mert abból finomabb.

Sertésszűzből dolgozni ráadásul sokkal egyszerűbb is, mert csak karikákra szeleteljük a hosszú, angolnaszerű húst, és már csíkozhatjuk is. Ez egyébként a sertés egyik legnemesebb része, pillanatok alatt puhára süthető-főzhető, és nagyon finom.

A Stroganoff a tejszíntől, a savanyú uborkától és a szalonnától kapja meg a karakterét. Ezeket semmiképp se hagyjuk ki belőle, már amennyiben szokásunk recepteket kihagyás útján egyszerűsíteni. Nekem szokásom, de nem a klasszikusokat!

Utólag pedig látni fogjuk, hogy amekkora hájpja volt ennek az ételnek, annyira egyszerű elkészíteni. Jó, az elején tényleg kell egy kicsit vagdosni, de az egyébként is meditatív, jót tesz a lélek békéjének. Ez után meg már csak a megfelelő sorrendben a fazékba kell helyezni az alapanyagokat, és rövidesen kezdődhet a lakoma.

Sertésszűz Stroganoff

sertes stroganoff

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 60 dekagramm sertésszűz
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 fej hagyma
  • 10 dekagramm füstölt szalonna
  • 25 dekagramm csiperke gomba
  • 25 dekagramm savanyú uborka
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 darab babérlevél
  • 1 teáskanál paradicsompüré
  • 1 deciliter száraz fehérbor
  • 2 deciliter tejszín
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál citromlé
  • ízlés szerint só&bors
Recept idők

Elkészítés:

Előkészítjük a hozzávalókat: a sertésszüzet csíkokra vágjuk, a hagymát apróra, a gombát vékonyra, az uborkát julienre, a szalonnát kis kockákra.

A szalonnát elkezdjük az olajon kiolvasztani, rádobjuk a hagymát is, és üvegesre dinszteljük. Közben a lisztet beletesszük egy tálba, és megforgatjuk benne a húst.

Amikor kész a hagyma, rádobjuk a húst, és pár percig sütjük, majd hozzáadjuk az uborkát, a gombát, a paradicsompürét és a bort, a fokhagymát és a fűszereket. Sózzuk, megkeverjük. Lefedjük, takarékra vesszük, és hagyjuk főni jó 20 percig.

Amikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a mustárral elkevert tejszínt, sózzuk, borsozzuk, megkóstoljuk. Ha nem elég savanyú, a citromlét is hozzáadjuk, de vigyázzunk, mert a mustár, a bor és az uborka is savanyítja. Egyet rottyan, és kész.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük