Sokmagvas, ropogós keksz: az emésztésünknek is jót tesz
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Múltkor eléggé kiborultam, mert nem volt otthon semmi ropogtatnivaló. Többször is ellátogattam a speizba, nézegettem a különféle csokikat, édes kekszeket, de valahogy egyik sem volt szimpatikus.
Tudom, ilyenkor gyümölcsöt kellene enni, de van, amikor igenis valami ropogósra, táplálóra vágyunk. Én nem is vagyok kifejezetten édesszájú, sokszor inkább sósat ennék. A chips nem jön számításba, így maradnak a sós kekszek, krékerek. Azokat szeretem, amelyek táplálók, egészségesek, magában sem túl szárazak, de mártogatósokhoz is passzolnak.
Ha diétásnak nem is diétás, de egészséges
Nagyon szeretem a különféle magvakat. Az embernek van egy olyan képzete, hogy minél magvasabb valami, annál egészségesebb és persze annál kevésbé hizlal. Sajnos az olajos magvak nem hizlalnak kevésbé, de legalább a szervezetünknek jót tesznek.
Ebben a kekszben lenmag, tökmag és napraforgómag van, amelyből a lenmag többek közt serkenti az emésztést, a tökmag jó hatással van az immunrendszerre, gazdag A-, B-, K -és C-vitaminban, mindezt kevesebb zsiradékkal teszi, mint a többi mag. A napraforgómag pedig tele van vassal, magnéziummal, foszforral, kalciummal, szelénnel, cinkkel és rézzel. De nem csak ezekkel finom, tehetünk bele mákot vagy chia magot is.
Sokmagvas, ropogós keksz
Hozzávalók 4 adaghoz
- 100 gramm zabpehely (nagyszemű)
- 100 gramm tökmag (tisztított)
- 30 gramm lenmag
- 50 gramm napraforgómag
- 30 gramm szezámmag
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál méz
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál langyos víz
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, öntsük rá a masszát, és takarjuk be egy másik sütőpapírral. Egy sodrófával nyújtsuk ki ízlés szerinti vékonyságúra
A felső papírt vegyük le, tegyük be a tepsit a sütőbe, és süssük meg a kekszünket. A fele időnél váltsunk légkeveréses funkcióra. Addig hagyjuk bent, amíg az oldala picit piros nem lesz. Vegyük ki, hagyjuk kihűlni.
Fotó: Getty Images