Sajttal és sonkával töltött batyu leveles tésztából: kezdők is elkészíthetik

batyu
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Krémes töltelék terül el a leveles tésztán, amelybe a sonka és a sajt mellé friss spenót is kerülhet.

Mindig érdemes a fagyasztóban leveles tésztát tartani, hiszen számtalan édes és sós finomság alapja lehet. Most batyut készítettünk belőle, amelyet besamellel, sonkával, sajttal és spenóttal töltöttünk meg, nagyon laktató és isteni finom lett a végeredmény. 

A besamelt nem érdemes kihagyni belőle, attól lesz krémes a töltelék, és nagyon egyszerű és gyors az elkészítése. Csak egy kevés vajat kell olvasztani, lisztet szórni rá, felönteni tejjel, majd amikor besűrűsödött, mehetnek bele a fűszerek, a sajt és a többi hozzávaló. A végére egészen sűrű lesz a massza, amit könnyen belekanalazhatsz a tészta közepébe. 

Ha nem kedveled a spenótot, ki is hagyhatod, sajtból és sonkából pedig bármilyet használhatsz, amit kedvelsz. Bár melegen a legfinomabb, másnap is isteni lesz a batyu, nyugodtan elviheted magaddal a munkába vagy az iskolába, tökéletes uzsonna lesz belőle.

Sonkás-sajtos batyu leveles tésztából

batyu2

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 2 lap leveles tészta (500 g)
  • 2 ek vaj
  • 2 ek liszt
  • 250 ml tej
  • ízlés szerint só, bors
  • 200 gramm csirkemellsonka
  • 80 gramm bébispenót
  • 200 gramm sajt
  • 1 darab tojás (a kenéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A sonkát kockázzuk össze, a spenótot mossuk át, a sajtot reszeljük le.

A vajat olvasszuk meg egy serpenyőben, szórjuk rá a lisztet, keverjük vele össze, majd 1 perc múlva folyamatos kevergetés mellett öntsük fel a tejjel. Ha csomósnak látjuk, habverővel keverjük át. Alacsony lángon főzzük, várjuk meg, míg elkezd sűrűsödni. Ekkor keverjük bele a spenótot, majd ha összeesett, akkor a sonkát és 150 gramm reszelt sajtot is. Várjuk meg, míg a sajt elolvad, majd sózzuk, borsozzuk a szószt, húzzuk le a tűzről.

Ha nem előre kinyújtott tésztával dolgozunk, nyújtsuk ki mindkét lapot 26x39 centis téglalappá. Vágjuk őket kb. 13x13 centis négyzetekre.

Tegyük a négyzeteket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Tegyünk minden négyzet közepébe 1-2 evőkanál sonkás-sajtos szószt, majd szórjuk meg a tetejét plusz reszelt sajttal. A négyzet sarkait hajtsuk középre, így egy kis batyut kapunk. Járjunk el így a maradék tésztával is. Kenjük le a batyukat tojással, majd toljuk a sütőbe.

15-20 percig süssük őket, míg szép aranybarna nem lesz a színük.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon