Puha, sonkás-sajtos perec: a kelt tészta kacsazsírtól lesz omlós
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az isteni perec nem a megszokott módon készül, a tésztája puha és sonkakockák sülnek bele.
A perec hallatán sokan egyből a jó öreg, ropogós sós perecre gondolnak, de a csokival bevont változatok is népszerűek. A perecet máshogy is el lehet készíteni, az egyik legfinomabb változatban pihe-puha tésztával, sonkával és sajttal készül.
A perec tésztája foszlós, amit 3 alapanyag tesz különlegessé. A puhaságát a kacsazsírnak köszönheti, de kerül még bele sonka is, amitől sokkal gazdagabb lesz, a tetejére pedig reszelt sajtot kell szórni, amiből, ha szeretnél, a tésztába is dolgozhatsz 1-2 marékkal. A perec 2-3 napig is puha marad, de addigra már úgyse lesz belőle, olyan finom, hogy addig jár rá az ember, míg az utolsó morzsa is el nem fogy.
Sonkás-sajtos perec
Hozzávalók 10 darabhoz
- 50 dekagramm finomliszt
- 1 csipet só
- 1 evőkanál cukor
- 2.5 dekagramm friss élesztő
- 3 deciliter langyos tej
- 2 evőkanál kacsazsír
- 8 dekagramm sonka
- 15 dekagramm zsíros sajt
- 1 darab tojás
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos, cukros tejben futtassuk fel.
A lisztet szitáljuk tálba, keverjük hozzá a sót, majd a kacsazsírt és az apró kockákra vágott sonkát. A felfuttatott élesztőt is adjuk a lisztes keverékhez, utána alaposan dagasszuk ki a tésztát.
A begyúrt tésztát meleg helyen kelesszük a duplájára 1 óra alatt. A pihentetés után lisztezett felületen osszuk kis cipókra (10-14 darab körül), majd a kis cipókat sodorjuk hosszú rudakká (40 centiméter) és formáljunk belőle perecet.
A pereceket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg őket felvert tojással, utána szórjuk meg reszelt sajttal, toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe és 20-25 perc alatt süssük pirosra.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors