A tökéletes házi sós perecnek egy titka van

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gyerekek nem csak szeretik, mármint nem csak enni szeretik nagyon a perecet, hanem elkészíteni is. Nincs nagyobb buli a hosszú kígyók tenyérrel hengergetésénél és a perec tekergetésénél. 

Megenni pedig nem csak a gyerekek szeretik, hanem mindenki. Érdekes emberkísérleteket lehet a segítségével végrehajtani, legközelebb biztosan stopperrel mérem az időt, amennyi alatt elfogy egy adag, most, a legutóbbi buliban olyan fél óra lehetett maximum. 

Igen, két fázison megy keresztül az elkészítése, de ez ne riasszon vissza senkit, nem hosszabbítja meg olyan sokkal az összes munkaidőt az, hogy meg kell főzni a pereceket sütés előtt. Ráadásul ez a perecfőzés elképesztően élvezetes tevékenység, nézni a lobogó vízben táncoló, puffadó pereceket még gyerekek nélkül óriási buli. Az előfőzésnek persze nem a móka az elsődleges értelme, hanem a különleges állag, amit elérünk vele, ez a kissé rágós, tömör tészta, amitől annyira szeretnivaló lesz a perec. 

A formázást még nekem is gyakorolni kell, ugyanis hiába lesz a perec nyersen megformálva szép. Utána még átesik egy főzési és egy sütési folyamaton, az élesztő eközben minduntalan dolgozik benne, ezért a végére szinte biztos, hogy még a legszebben megformált darabok is kissé deformok lesznek. A jó hír az, hogy az élvezeti értékén ez mit sem csökkent. 

Sós perec

Hozzávalók 20 adaghoz

  • 600 gramm finomliszt
  • 3 deciliter víz
  • 7 gramm porélesztő
  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 darab tojás
  • ízlés szerint nagy szemű só
  • 50 gramm vaj

Elkészítés:

A lisztet tálba tesszük, belekeverjük a sót, a vizet meglangyosítjuk és elkeverjük benne az élesztőt és a mézet. A keveréket a liszthez adjuk, és elkeverjük. Folyamatos dagasztás közben adjuk hozzá kis adagokban az olvasztott vajat egészen addig, míg az összeset fel nem veszi. Mikor a tészta összeállt, letakarva egy órát kelesztjük. Kis gombócokra osztjuk, a gombócokból hosszú, vékony rudakat formálunk, a rudakból pedig pereceket hajtogatunk. Sütőpapíros tepsire helyezzük őket, és hűtőbe tesszük vagy más hűvös helyre, pl erkélyre. Akár néhány órá át is pihenhetnek a hidegen, de egy fél óra mindenképp kell nekik. Amikor lehűltek, egy jó nagy lábosban vizet forralunk, beletesszük a szódabikarbónát. A lobogó vízbe dobjuk a pereceket - egyszerre csak kb. 4 darabot - és fél percig főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük, tepsire tesszük őket. Amikor mindet kifőztük, előmelegítjük a sütőt 200 fokosra. A pereceket lekenjük egy felvert tojással, megszórjuk a sóval, és körülbelül 20 perc alatt aranyszínűre sütjük őket.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük