Omlós, vajas pitetészta zsenge tavaszi spárgával és szaftos erdei sonkával
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A lassan bővülő tavaszi repertoár egyik sztárja vitán felül a csodálatos spárga. Az egyik legjobb módja az elkészítésének, ha pitébe sütjük. Az omlós tészta a krémes töltelékbe vegyülő, gyönyörű, roppanós spárgadarabokkal tökéletes elegyet alkot. A ropogósra pirult sonka teszi fel az i-re a pontot.
A spárga egy zamatos és felettébb mutatós zöldség. Én imádom, és tavasszal, mikor végre megjelenik a piacon, mindig komoly felvásárlásba kezdek. Ha kevés az időm, csak megpárolom a spárgát és főtt gabonával tálalom.
A zöld spárgára pirított gombát és szalonnát vagy egy kevés pikáns rokfort sajtot halmozok, az elegáns hófehérkéhez pedig egy gyors mártást készítek. Ilyetén házi készítésű munkahelyi ebédként is kiváló.
Látványos és finom
Ha azonban van egy kis időm, pitét készítek. A szívemnek kedvesebb zöld spárgát előbb blansírozom, majd selymes sajtos-tejfölös-tojásos krémmel nyakon öntve egybesütöm. A látvány csodálatos. A decens kis spárgasípok minden pitealakzatnak jól állnak, színben is, ízben is.
A spárga egészséges
A spárga egy fantasztikus alapanyag, ami nem csak szép, de egészséges is: A-, B1-, B2-, C-, E-vitaminban és folsavban is igencsak gazdag. A vásárlásnál figyeljünk oda, hogy ne legyen kinyílva és kiszáradva. A tisztítása egyszerű. A zöld spárgát nem kell megpucolni, csupán a szár alsó kemény részét, nagyjából a harmadát eltávolítani. Két kezünkbe fogva roppantsuk meg a spárgát, pont ott fog eltörni, ahol kell.
Spárgás pite sonkával
Hozzávalók 6 adaghoz
Tészta
- 350 gramm tönkölybúza fehérliszt
- 200 gramm vaj
- 1 darab tojás
- 1 deciliter víz
- 1 kávéskanál só
Töltelék
- 500 gramm burgonya
- 200 gramm érett ementáli sajt
- 3 darab tojás
- 400 gramm tejföl
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
- 1 csipet szerecsendió
- 2 zacskó spárga
- 1 zacskó fekete-erdei sonka
Elkészítés:
Összeállítjuk a tésztát. A lisztet, a sót, a jéghideg felkockázott vajat és a tojást a vízzel összedolgozzuk. A tésztát fóliába csavarjuk és hűtőbe tesszük pihenni.
A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk és puhára főzzük. Mikor kész, leszűrjük, krumplinyomóval összetörjük, majd hozzáadjuk a sajtot, a tejfölt és a tojásokat, és alaposan elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.
A zöld spárgát megmossuk, az alsó fás harmadát letörjük. A spárgákat lobogó sós-cukros vízbe dobjuk, 6 percig pároljuk, majd jéghideg vízbe merjük át. Lecsepegtetjük.
A sütőt melegítsük elő 190 fokra.
A piteformát kivajazzuk, vékonyan lisztezzük. A tésztát kinyújtjuk, a formába nyomkodjuk, a széleit felhajtjuk, a felesleget levágjuk. A spárgák felét rendezzük el a formában, majd a krumplis tölteléket simítsuk el rajta. A maradék spárgát bugyoláljuk be sonkával és nyomkodjuk a pite tetejébe szépen sorban.
A pitét süssük nagyjából 30 perc alatt készre. Hagyjuk kihűlni a formában.
Fotó: Getty Images