Isteni sós pite sonkával, tojással és sajttal töltve: maradékmentő receptnek sem utolsó

4
Nyomtatás
pite
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha valami különleges és mennyei fogást tennél az asztalra, próbáld ki ezt a tartalmas töltött pitét.

Az olasz húsvéti pite nagyon laktató, isteni finom fogás, ráadásul maradékmentő receptnek sem utolsó. Ha megmaradt a főtt tojás vagy sonka, nyugodtan belekockázhatod a töltelékbe.

Bár elnevezésében pite, az alapja nem omlós, vajas tészta, olajjal és sütőporral készül, így kevésbé morzsálódós, könnyebben szeletelhető. A töltelék bátran gazdagítható, a sonka, főtt tojás mellé nyugodtan keverj reszelt sajtot, zöldfűszereket, amit csak szeretnél. Maga a szósz, ami összetartja a hozzávalókat, ricotta és tojás keveréke, mennyei lesz.

Sonkás-tojásos pite

sóspite

Hozzávalók 12 szelethez

Tészta:

  • 3 darab tojás
  • 2 ek víz
  • 2 ek olaj
  • 280 gramm liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 0.5 tk
  • tojás (a kenéshez)

Töltelék:

  • 750 gramm ricotta
  • 3 darab tojás
  • 250 gramm mozzarella
  • 250 gramm sonka (főtt)
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • ízlés szerint só, bors
  • 3 darab főtt tojás
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a tésztát: a tojást keverjük össze a vízzel és az olajjal.

Egy másik tálba szitáljuk bele a lisztet, a sót és a sütőport. Ássunk a közepébe egy mélyedést, önstük oda a tojásos keveréket, állítsuk össze a tésztát. Amikor összeállt egy gombóccá, csomagoljuk folpackba, tegyük a hűtőbe, míg készül a töltelék.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Egy tálban keverjük össze a felvert tojásokat a ricottával, reszelt sajttal, kockákra vágott sonkával, összeaprított petrezselyemmel, sózzuk, borsozzuk. Forgassuk bele a kockákra vágott főtt tojást is.

A tésztát osszuk két részre. Az egyik felét nyújtsuk ki egy kb. 35 centis körré, majd tegyük bele egy kivajazott/lisztezett 25 centis piteformába úgy, hogy a széleire is jusson belőle. Szurkáljuk meg villával. 

Öntsük rá a tölteléket, oszlassuk el a tésztán. A maradék tésztát nyújtsuk 25 centis körré, fedjük be vele a piténket. A széleket nyomkodjuk össze, akár egy villa segítségével. Szurkáljuk meg a tetejét villával. Kenjük le egy felvert tojással.

Toljuk a pitét a sütőbe 40-45 percre, míg a tészta aranybarna nem lesz. Hagyjuk picit hűlni, mielőtt szeletelnénk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon