Isteni sós pite sonkával, tojással és sajttal töltve: maradékmentő receptnek sem utolsó
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
Ha valami különleges és mennyei fogást tennél az asztalra, próbáld ki ezt a tartalmas töltött pitét.
Az olasz húsvéti pite nagyon laktató, isteni finom fogás, ráadásul maradékmentő receptnek sem utolsó. Ha megmaradt a főtt tojás vagy sonka, nyugodtan belekockázhatod a töltelékbe.
Bár elnevezésében pite, az alapja nem omlós, vajas tészta, olajjal és sütőporral készül, így kevésbé morzsálódós, könnyebben szeletelhető. A töltelék bátran gazdagítható, a sonka, főtt tojás mellé nyugodtan keverj reszelt sajtot, zöldfűszereket, amit csak szeretnél. Maga a szósz, ami összetartja a hozzávalókat, ricotta és tojás keveréke, mennyei lesz.
Sonkás-tojásos pite
Hozzávalók 12 szelethez
Tészta:
- 3 darab tojás
- 2 ek víz
- 2 ek olaj
- 280 gramm liszt
- 1 tk sütőpor
- 0.5 tk só
- tojás (a kenéshez)
Töltelék:
- 750 gramm ricotta
- 3 darab tojás
- 250 gramm mozzarella
- 250 gramm sonka (főtt)
- 0.5 csokor petrezselyem
- ízlés szerint só, bors
- 3 darab főtt tojás
Elkészítés:
Készítsük el a tésztát: a tojást keverjük össze a vízzel és az olajjal.
Egy másik tálba szitáljuk bele a lisztet, a sót és a sütőport. Ássunk a közepébe egy mélyedést, önstük oda a tojásos keveréket, állítsuk össze a tésztát. Amikor összeállt egy gombóccá, csomagoljuk folpackba, tegyük a hűtőbe, míg készül a töltelék.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy tálban keverjük össze a felvert tojásokat a ricottával, reszelt sajttal, kockákra vágott sonkával, összeaprított petrezselyemmel, sózzuk, borsozzuk. Forgassuk bele a kockákra vágott főtt tojást is.
A tésztát osszuk két részre. Az egyik felét nyújtsuk ki egy kb. 35 centis körré, majd tegyük bele egy kivajazott/lisztezett 25 centis piteformába úgy, hogy a széleire is jusson belőle. Szurkáljuk meg villával.
Öntsük rá a tölteléket, oszlassuk el a tésztán. A maradék tésztát nyújtsuk 25 centis körré, fedjük be vele a piténket. A széleket nyomkodjuk össze, akár egy villa segítségével. Szurkáljuk meg a tetejét villával. Kenjük le egy felvert tojással.
Toljuk a pitét a sütőbe 40-45 percre, míg a tészta aranybarna nem lesz. Hagyjuk picit hűlni, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Getty Images