Reggeli is lehet a pizza: vékony tésztás, sonkás, tojásos verzió
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egy szelet pizza reggelire is jól jöhet: ízletes, szaftos, pár falat után még a kedvünk is jobb lesz tőle.
Viszonylag sokszor sütök pizzát - a családom nagy örömére. Főleg péntek estéken szoktam, amikor tudom, hogy sokáig fent leszünk és tartunk egy lazulós, tartalmas estét, amin filmekbe, sorozatokba vagy nagy videojátékkalandba vetjük bele magunkat. Az ilyen összejövetelekre mindig stílusos menüvel készülök - a hangulatnak megfelelően -, a pizza pedig mindig jó választás, elvégre mindenki szereti.
Azt hiszem, ezek után nem meglepő, hogy mindig tartok otthon pizzához való alapanyagot. A tésztát legtöbbször én gyúrom, olykor azonban kényelmes megoldást választok, és bolti előre csomagolt tésztát használok, de csak akkor, ha nagyon nincs időm.
A legutóbbi pizzaestről bőven maradt feltétnek való, ezért eldöntöttem, hogy vasárnap reggelire pizza lesz. A tésztát a megszokott paradicsomszósz helyett sajtmártással kentem meg, sonkát kockáztam rá és - hogy igazi reggelihangulata legyen - pár tojással gazdagítottam. Nagyon tartalmas, finom pizzaszeletek lettek, amiket, ha reggelinek szánjuk, előre sütött, ropogós baconnel tovább turbózhatjuk.
Sonkás, tojásos pizza
Hozzávalók 4 személyre
A pizzához:
- 1 darab pizzatészta
- 20 dekagramm Sonka vagy bacon
- 4 darab tojás
- 15 dekagramm reszelt trappista
- 15 dekagramm reszelt füstölt sajt
A sajtmártáshoz:
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál liszt
- 1 bögre tej
- 20 dekagramm reszelt cheddar sajt
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- kevés olaj
Elkészítés:
Közepes méretű edényben olvasszuk fel a vajat alacsony lángon, 1-2 perc elteltével, ha a vaj kap egy kis színt, adjuk hozzá a lisztet, keverjük csomómentesre, miközben 1 bögre tejet folyamatosan adagolunk hozzá. A keverékhez hozzáadagoljuk a reszelt cheddar sajtot, majd a fűszereket, akkor jó a szósz, ha lágy, közepesen folyós.
A tojásokat verjük fel, sóval, borssal ízesítsük, majd kevés olajon süssünk belőle rántottát. A kész rántottát szedjük vagy vágjuk darabokra, és tegyük félre.
Használhattok bolti pizzatésztát is, de az oldalon találtok házi pizzatészta-receptet, próbáljátok ki!
A pizzaformát kenjük ki kevés olajjal, helyezzük bele a tésztát, jöhet a sajtmártás, amit ízlésünknek megfelelően kenjünk a tésztára, szerintem úgy az igazán finom, ha nem spórolunk vele. A mártás után a rántottát szórjuk a tésztára, ügyeljünk, hogy mindenhová egyformán jusson belőle, majd a kockára vágott sonka következik, végezetül a kétfajta sajt. A jól megpakolt pizzát 180 fokos légkeveréses sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
Fotó: Getty Images