Andalúz csirke zöldséges raguval: ízözön a tányérodon
A spanyol konyha szerelmesei biztosan imádni fogják ezt a csirkés fogást, amit ráadásként a spanyolok emblematikus italával, a jerezzel – sherry – bolondítunk meg.
Az így készült csirke húsa nagyon omlós, a bőre viszont aranybarna és ropogós lesz az előpirításnak köszönhetően. Ahogy sül, átveszi a sör jellegzetes ízét, miközben sokkal szaftosabb is lesz tőle. Viszonylag gyorsan elkészítheted a különleges sültet, a munka oroszlánrészét a sütő végzi.
Hogy még finomabb legyen, hagyma és gomba sül a csirkecombok mellett, a zöldségek puhára főnek az isteni szószban. A sör mellé alaplé, mustár és kakukkfű kerül, tökéletes lesz az ízharmónia.
Sörből valamilyen karakteres ízű, sötétet érdemes választani, a stout a lehető legjobb döntés, de más fajta barna sörrel is működik a recept.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk. Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, majd tegyük bele a combokat a bőrös felükkel lefelé. Addig süssük, míg a bőrük piros és ropogós lesz (3-4 perc), utána fordítsuk meg, a másik felüket is pirítsuk picit meg. (Belül még nem kell átsülniük.) Tegyük őket egy tányérra.
A hagymát közben pucoljuk meg, felezzük el, vágjuk vékony szeletekre.
Tegyük a hagymát a serpenyőbe, ha szükséges, öntsünk még alá olajat, dinszteljük puhára.
A gombát tisztítsuk meg, a nagyokat vágjuk négybe, a kisebbeket félbe.
Tegyük a hagymát és a gombát egy tepsibe, majd tegyük rá a combokat.
Keverjük össze a sört, az alaplét, a mustárt és a kakukkfüvet, majd öntsük rá a combokra.
Toljuk a sütőbe 50-60 percre, míg a szósz besűrűsödik és a csirke átsül.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu