Gazdag, ír csokoládétorta: fekete sör kerül a tésztájába

Nyomtatás
guinness-torta
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a torta egy különleges összetevőtől lesz jellegzetes, ami nem más, mint az írek méltán világhírű söre, a Guinness.

Ez a selymes csokoládétorta egy igazán különleges hozzávalóval készül, ami nem más, mint az írek híres fekete söre, a Guinness.

A sörrel sült tészta karakteres ízét a krémsajt és a tejszín keveréke hivatott lágyítani, a csokoládés aromát pedig a kakaópor kölcsönzi.

Ír csokoládétorta

guinness-torta

Hozzávalók 12 szelethez

A tortához:

  • 440 ml Guinness sör
  • 110 g vaj
  • 240 g cukor
  • 75 g kakaópor
  • 2 db tojás
  • 160 g tejföl
  • 3 tk vaníliakivonat
  • 250 g liszt
  • 1.5 tk szódabikarbóna

A krémhez:

  • 225 g krémsajt
  • 190 g porcukor
  • 120 ml habtejszín
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.   

Vajazzunk vagy béleljünk ki egy 22 cm-es, kerek tortaformát sütőpapírral.

Egy nagy serpenyőben hevítsük fel a sört és a vajat, egészen addig, amíg a vaj el nem olvad. Ezután vegyük le a tűzről.

Adjuk hozzá a cukrot és a kakaót, majd keverjük habosra.

A tojást, a tejfölt és a vaníliakivonatot keverjük össze egy kisebb tálban, majd adjuk hozzá a sörös keverékhez. 

Ezután keverjük össze a lisztet és a szódabikarbónát is, majd azt is adjuk hozzá a sörös keverékhez, és keverjük az egészet simára.

A kész tésztát öntsük bele a sütőformába, és süssük az előmelegített sütőben kb. 50 percig. Fogpiszkálóval ellenőrizzük.

Ezt követően vegyük ki a formából és tegyük egy tányérra vagy állványra.

A krémsajtot keverjük fel, adjuk hozzá a porcukrot, végül pedig a tejszínt. Ne verjük fel, de keverjük szép homogénre.

Tegyük a torta tetejére, de csak annyit, amennyi szépen eloszlik rajta, majd tegyük a tortát a hűtőbe kb. 30-40 percre, vagy amíg a krém a tetején meg nem szilárdul kissé.

Ezután már szeletelhetjük és tálalhatjuk is.

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon