Andalúz csirke zöldséges raguval: ízözön a tányérodon

GettyImages-1078521664
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A spanyol konyha szerelmesei biztosan imádni fogják ezt a csirkés fogást, amit ráadásként a spanyolok emblematikus italával, a jerezzel – sherry – bolondítunk meg.

Ezt a színes, andalúz főételt akár ebédre, akár vacsorára is elkészítheted, a család és a barátok rajongását a nap bármely szakában elnyerheted vele.

A vajpuha csirke fokhagymával és zöldségekkel párolva készül, lassú tűzön, az illatát pedig a jerez (sherry) teszi még ellenállhatatlanabbá. Utóbbi egy testes, sötétebb színű, diós aromájú ital, azonban ha éppen nincsen a polcon ilyen, száraz fehérborral is ugyanolyan isteni lesz.

Andalúz csirke

üres

Hozzávalók 4 személyre

  • 300 g csirkecomb
  • 300 g csirkemell
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 50 g vaj
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 3 db sárgarépa
  • 3 dl Jerez (sherry) vagy száraz fehérbor
  • 400 g csiperkegomba
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellfiléket vágjuk fel nagyobb darabokra, majd a combokkal együtt sózzuk-borsozzuk.

A fokhagymagerezdeket aprítsuk fel, vagy nyomjuk szét fokhagymanyomóval, és alaposan forgassuk bele a csirkedarabokat, majd hagyjuk pihenni kb. 10 percig.

Ha azt szeretnénk, hogy a hús igazán omlós legyen, forgassuk bele egy kis lisztbe is, így ugyanis, ha pár kanál forró olajban elősütjük, kérgesíthetjük a húst, ami főzés közben megvédi a kiszáradástól.

Az elősütés után helyezzük a húsokat egy olívaolajjal vagy vajjal kikent főzőedénybe úgy, hogy azok egymást nem fedve, kényelmesen elférjenek benne.

Kezdjük el lassú tűzön pirítani a húst, közben karikázzuk fel a sárgarépákat és a vöröshagymákat, majd lazán terítsük szét a húsok tetején. Pároljuk őket együtt addig, amíg a hagyma üveges lesz.

Ha úgy látjuk, hogy kezd lekapni, pótoljuk a zsiradékot, de akár egy csésze vizet is adhatunk hozzá, elrontani nem fogja.

Amikor a hagymák és a répa illata már átjárja a konyhát, öntsük hozzá az ételhez a jerezt vagy a fehérbort, és alaposan forgassuk össze vele a húsos, hagymás keveréket.

Arra mindenképpen figyeljünk, hogy párolás közben se főjön el a leve, hiszen a fogás különlegessége magában a szaftos raguban rejlik.

Alacsony hőfokon pároljuk kb. 25 percig, majd adjuk hozzá a korábban négyfelé vágott gombafejeket. További 15 perc párolás után már tálalhatsz is.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük