Fűszeres sörbundába mártott hagymakarika – Így készítve rajta marad a massza a zöldségen
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A ropogósra sült hagymakarika remek kísérője lehet hamburgereknek, testes szendvicseknek, szaftos sült húsoknak, vegetáriánusok pedig főzelék mellé is fogyaszthatják.
Sokszor nem is gondolná az ember, hogy a legegyszerűbb alapanyagokból milyen finomságokat lehet készíteni. Itt van például a hagyma, a magyar konyha kedvelt zöldsége, nélkülözhetetlen alapanyag, hiszen a pörköltalappal készült ételek alá mindig ipari mennyiségben kerül.
No, de mire lehet még használni a hagymát? Több izgalmat rejt magában, mint elsőre gondolnád, különböző panírokkal is bevonhatod, majd bő olajban aranybarnára sütheted. Szinte bármi mellé kínálhatod, akár még magában is elfalatozhatod, egy valamit azonban ne felejts el mellőle - valamilyen mártogatóst, amellyel sokkal finomabb lesz a hagymakarika.
Így marad rajta a bunda
A finomság elkészítésével nem lehet nagyot hibázni, mégis van egy buktatója - ha a hagymán nem marad rajta a bunda. Csupán két apróságra kell figyelni, hogy a malőrt elkerüld. Egyrészt a sör, amivel a masszát kikevered, jó hidegre legyen behűtve, másrészt, miután a hagymát belemártottad a masszába, forró olajba helyezd bele - ez nagyon fontos, mert ha nem megfelelő az olaj hőmérséklete, a bunda a serpenyő aljára ragad, csak nagy nehézségek árán lehet majd megfordítani a karikákat.
Tipp az elkészítéséhez
Előfordulhat, hogy picit több lisztre vagy folyadékra lesz szükséged a sűrű massza kialakításához, ezért legyen még a kezed ügyében mindkettőből. Ha már nincs több sör a hűtőben, vizet is használhatsz, a lényeg, hogy az is jó hideg legyen. Mivel a hagymának amúgy is elég karakteres az íze, a fűszerezésével érdemes óvatosan bánni, ha azonban az intenzív, kicsit csípősebb aromákat szereted, keverj a masszába ízlés szerint a kedvenc fűszereidből.
Sörös bundában sült hagymakarika
Hozzávalók 4 személyre
- 2 deciliter sör
- 3 darab vöröshagyma
- 10 dekagramm liszt
- só és bors ízlés szerint
- 0.5 teáskanál fokhagymapor
- 0.5 teáskanál cayenne-bors
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A megpucolt hagymát vágjuk ujjnyi vastag szeletekre, majd szedjük szét karikákra.
A lisztbe keverjük bele a fűszereket és a sütőport, majd ássunk a közepébe mélyedést, üssük bele a tojást. Kezdjük el keverni, majd a jó hidegre behűtött sört is öntsük hozzá. Sűrű, csomómentes masszát keverjünk ki.
A masszába mártsuk bele a hagymakarikákat, utána tegyük bő, forró olajba őket, majd mindkét oldalán süssük aranybarnára.
Fotó: Getty Images