![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
Megúszható sírás nélkül a hagymaszeletelés? 8 tipp, hogy gyerekjáték legyen a hagymavágás
![hpcover](https://kep.index.hu/1/0/3476/34768/347689/34768971_2661351_02e23bbce709f571770ba6069e40eae5_wm.jpg)
Cikkek
![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
![Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom](https://kep.index.hu/1/0/5992/59928/599288/59928825_4432145_9b588b07d82ee6ebcf22ffbe00710f82_wm.jpg)
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
![Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül](https://kep.index.hu/1/0/6002/60023/600232/60023273_4439137_bc730a2e64ee37fd4b43b7e7f4f6d714_wm.jpg)
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
![Füstös és pikáns Buffalo-hummusz: mártogatósok közt verhetetlen](https://kep.index.hu/1/0/6009/60092/600920/60092099_4444267_b3e55b29fcbc95e244ffd86eae30f29e_wm.jpg)
Füstös és pikáns Buffalo-hummusz: mártogatósok közt verhetetlen
![Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen](https://kep.index.hu/1/0/6011/60116/601162/60116255_4446063_8f40bc2493cda1492bc5ef17c6ef0064_wm.jpg)
Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen
![Pihe-puha, réteges citromtorta: házi piskóta az alapja](https://kep.index.hu/1/0/6013/60132/601325/60132519_4447251_dde6b6c920c5141bd76c7d13efdfa9a9_wm.jpg)
Pihe-puha, réteges citromtorta: házi piskóta az alapja
![Vajpuhára sült tepsis sertéstarja: hagymás, paprikás ragu teszi izgalmassá](https://kep.index.hu/1/0/6013/60135/601352/60135279_4447439_24937903a8f7ba79fdb1be62e3f63bf2_wm.jpg)
Vajpuhára sült tepsis sertéstarja: hagymás, paprikás ragu teszi izgalmassá
![7 tipp, amivel megmentheted az elsózott levest: ezek a praktikák aranyat érnek](https://kep.index.hu/1/0/6007/60076/600769/60076977_4443127_b09358ec02e1b4a72373daa52c03b44b_wm.jpg)
7 tipp, amivel megmentheted az elsózott levest: ezek a praktikák aranyat érnek
A hagyma a magyar konyha lelke, minden ételt finomabbá varázsol, ráadásul rengeteg jótékony hatással is bír, két kellemetlenséget azonban a számlájára lehet írni.
Az egyik dolog, amiért sokan nem rajonganak a hagymáért, az az erős illata, amely nem épp kellemes, nehéz is megszabadulni a mindent átjáró hagymaszagtól. A másik, amit ki nem állhatnak az emberek, hogy pucolás, szeletelés közben sajnos elkerülhetetlen a sírás. Sokan a nem kívánt könnyek miatt félve állnak neki a pörköltfélék készítésének, hisz a dinsztelni kívánt hagymához jó pár fejet fel kell aprítani.
A sírós főzések közben megfordul a fejekben, hogy vajon a profi séfek, hogy bírnak a hagymával, hisz a főzőműsorokban nem küzdenek a potyogó könnyekkel. Na jó, egyszer-kétszer talán volt ilyenre példa, de az tényleg ritka alkalom. A séfek egyébként egyszerű választ adnak a kérdésre, a hosszú évek munkája alatt megedződtek, így a többségük immunis a hagyma erejére.
Persze különböző praktikák is vannak a tarsolyukban, amelyekkel kivédhető a sírás, de mielőtt ezek sorra kerülnek, válaszoljuk meg a nagy kérdést.
Miért sírunk a hagymától?
Az összes hagymafajtában található egy enzim, a neve lachrymatory faktor synthase, amely akkor lép működésbe, ha a hagyma húsa megsérül - ilyenkor az aminosavakkal keveredő enzimből szulfursav és syn propanethial S-oxid keletkezik, ez a légnemű anyag felelős a könnyekért, ingerli a könnycsatornát.
Hogy elkerülhető-e a sírás? Olykor igen, ha gyengébb erejű hagyma kerül a kezedbe, vagy ha nem érzed kínosnak a búvárszemüveg használatát. Viccet félretéve, mindenre létezik bevált praktika, most összeszedtük, milyen módszerek közül érdemes választani, hogy a jövőben kényelmesebb legyen a hagymás ételek készítése.
![hpct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3476/34768/347687/34768747_02f37a2a6af97037e874ccd9cfd2dcf1_wm.jpg)
Éles kés
A séfek gyakran mondják, hogy a jó kés aranyat ér, ennek több oka is van. A hagymaszeletelésnél is meg lehet tapasztalni az előnyét, ugyanis az éles pengéjű kés kevésbé roncsolja a hagyma húsát, így kevesebb szemirritáló enzim szabadul fel a zöldségből.
Hűtőbe vele
Hogy hol a helye a hagymának, arról megoszlanak a vélemények, sokan kamrában tárolják, míg mások hűtőben. A jégszekrényben való tárolásnak csupán egy előnye van, ha hidegről kikerülve dolgozol vele, elkerülhető a sírás, mivel a hagyma sejtjei lassabban reagálnak a vágásra. Persze ezért nem szükséges hűtőben tárolni, elég az előkészítése előtt 1 órára hűtőbe tenni. Közepes méretű fejeknél tökéletesen működőképes a dolog.
![hvák](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3509/35095/350955/35095509_513177dc956fb80b5805480d3f00c8da_wm.jpg)
Égő gyertya
A hangulatteremtés fontos, ám a hagyma esetében azért szokták ajánlani az égő gyertyánál történő vágást, mert a láng közömbösíti a kéngázt, így nem lesz könnyezés.
Rágógumi
A rágógumi nem csak a kellemetlen lehelet ellen lehet hatásos, a keletkező nyálnak köszönhetően megvédi a nyálkahártyát az irritációtól hagymavágás során.
![hpct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3476/34768/347689/34768937_a99d2b39b9b887d5e3c6eb92f87c651c_wm.jpg)
A hagyma tövét csak utoljára vágd le!
Gondolj csak bele, a főzőműsorokban a hagyma tövét békén hagyják a séfek, csak a végén vágják le, mivel onnan szabadul fel a legtöményebb hagymaszag.
Szeletelés előtt vízben pihenjen
A megpucolt hagymát szeletelés előtt érdemes vizes tálba helyezni 30 percre, ez a módszer is nagy segítség lehet, hogy megúszd könnyek nélkül a főzést.
![hvá2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3509/35095/350956/35095677_6c418e54fc952f07e2d261e8f11868a0_wm.jpg)
Régi trükk
Van egy régi praktika, amit mindenki ismer és legalább egyszer kipróbálja az életben: ez az egy korty víz a szájban, miközben a hagymával dolgozol. Hogy hatásos-e, na arról megoszlanak a vélemények.
Vizes kendő
A hivatásos séfek gyakran tanácsolják az újoncoknak, hogy vizes konyharuhát tekerjenek a nyakuk köré, a víz ugyanis reakcióba lép a hagymából áradó irritáló anyaggal és megköti, mielőtt a szemet elérné.
Fotók: Getty Images