Megúszható sírás nélkül a hagymaszeletelés? 8 tipp, hogy gyerekjáték legyen a hagymavágás

hpcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hagyma a magyar konyha lelke, minden ételt finomabbá varázsol, ráadásul rengeteg jótékony hatással is bír, két kellemetlenséget azonban a számlájára lehet írni.

Az egyik dolog, amiért sokan nem rajonganak a hagymáért, az az erős illata, amely nem épp kellemes, nehéz is megszabadulni a mindent átjáró hagymaszagtól. A másik, amit ki nem állhatnak az emberek, hogy pucolás, szeletelés közben sajnos elkerülhetetlen a sírás. Sokan a nem kívánt könnyek miatt félve állnak neki a pörköltfélék készítésének, hisz a dinsztelni kívánt hagymához jó pár fejet fel kell aprítani.

A sírós főzések közben megfordul a fejekben, hogy vajon a profi séfek, hogy bírnak a hagymával, hisz a főzőműsorokban nem küzdenek a potyogó könnyekkel. Na jó, egyszer-kétszer talán volt ilyenre példa, de az tényleg ritka alkalom. A séfek egyébként egyszerű választ adnak a kérdésre, a hosszú évek munkája alatt megedződtek, így a többségük immunis a hagyma erejére.

Persze különböző praktikák is vannak a tarsolyukban, amelyekkel kivédhető a sírás, de mielőtt ezek sorra kerülnek, válaszoljuk meg a nagy kérdést.

Miért sírunk a hagymától?

Az összes hagymafajtában található egy enzim, a neve lachrymatory faktor synthase, amely akkor lép működésbe, ha a hagyma húsa megsérül - ilyenkor az aminosavakkal keveredő enzimből szulfursav és syn propanethial S-oxid keletkezik, ez a légnemű anyag felelős a könnyekért, ingerli a könnycsatornát.

Hogy elkerülhető-e a sírás? Olykor igen, ha gyengébb erejű hagyma kerül a kezedbe, vagy ha nem érzed kínosnak a búvárszemüveg használatát. Viccet félretéve, mindenre létezik bevált praktika, most összeszedtük, milyen módszerek közül érdemes választani, hogy a jövőben kényelmesebb legyen a hagymás ételek készítése.

hpct1

Éles kés

A séfek gyakran mondják, hogy a jó kés aranyat ér, ennek több oka is van. A hagymaszeletelésnél is meg lehet tapasztalni az előnyét, ugyanis az éles pengéjű kés kevésbé roncsolja a hagyma húsát, így kevesebb szemirritáló enzim szabadul fel a zöldségből.

Hűtőbe vele

Hogy hol a helye a hagymának, arról megoszlanak a vélemények, sokan kamrában tárolják, míg mások hűtőben. A jégszekrényben való tárolásnak csupán egy előnye van, ha hidegről kikerülve dolgozol vele, elkerülhető a sírás, mivel a hagyma sejtjei lassabban reagálnak a vágásra. Persze ezért nem szükséges hűtőben tárolni, elég az előkészítése előtt 1 órára hűtőbe tenni. Közepes méretű fejeknél tökéletesen működőképes a dolog.

hvák

Égő gyertya

A hangulatteremtés fontos, ám a hagyma esetében azért szokták ajánlani az égő gyertyánál történő vágást, mert a láng közömbösíti a kéngázt, így nem lesz könnyezés.

Rágógumi

A rágógumi nem csak a kellemetlen lehelet ellen lehet hatásos, a keletkező nyálnak köszönhetően megvédi a nyálkahártyát az irritációtól hagymavágás során.

hpct2

A hagyma tövét csak utoljára vágd le!

Gondolj csak bele, a főzőműsorokban a hagyma tövét békén hagyják a séfek, csak a végén vágják le, mivel onnan szabadul fel a legtöményebb hagymaszag.

Szeletelés előtt vízben pihenjen

A megpucolt hagymát szeletelés előtt érdemes vizes tálba helyezni 30 percre, ez a módszer is nagy segítség lehet, hogy megúszd könnyek nélkül a főzést.

hvá2

Régi trükk

Van egy régi praktika, amit mindenki ismer és legalább egyszer kipróbálja az életben: ez az egy korty víz a szájban, miközben a hagymával dolgozol. Hogy hatásos-e, na arról megoszlanak a vélemények.

Vizes kendő

A hivatásos séfek gyakran tanácsolják az újoncoknak, hogy vizes konyharuhát tekerjenek a nyakuk köré, a víz ugyanis reakcióba lép a hagymából áradó irritáló anyaggal és megköti, mielőtt a szemet elérné.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük