Sörösdobozon sült csirke: a bőre ropogós, a belseje pedig szaftos lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az egyben sült csirkét mindenki szereti, hiszen nagyon ízletes és változatosan kerülhet a sütőbe, akár még sörösdobozra ültetve is készülhet.
A csirke sosem rossz választás, a legjobb, ha egész csibéből készül a vacsora, kényelmes megoldás, ha darabolás nélkül sütőbe tolod és szépen kivárod, míg megpirul a hús. Sokan azt gondolják, unalmas egyben sütni a csirkét, de ez egy óriási tévedés, rengeteg módon teheted izgalmassá. A madár belsejébe bármilyen töltelék kerülhet, kívülről boríthatja bacon, de még sóágyon is pirosra sütheted.
Szerencsére a csirke nagyon szereti a fűszereket, ezért mindig új köntösben kerülhet a tányérra, jól áll neki a mézes-mustáros pác vagy az illatos rozmaring egy kis sörrel párosítva. Ha vonakodnál a sörösdobozon való sütéstől, akkor kuglófformára ültesd a madarad, zöldségeket is tehetsz mellé a sütés félidejénél, így körettel együtt lesz kész az ízletes étel.
Sörösdobozon sült csirke
Hozzávalók 4 személyre
- 1.5 kilós egész csirke
- 5 deciliter világos sör
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál őrölt rozmaring
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 12 evőkanál olaj
- 1 darab citrom facsart leve
Elkészítés:
A pác hozzávalóit állítsuk össze: az olajat (ízlés szerint alakítható, kevesebb vagy több is lehet) öntsük tálba, keverjük el benne a sót, borsot, rozmaringot, fokhagymaport és a citrom facsart levét, majd a megtisztított csirkét kívül és belül kenjük meg a páccal.
A sör felét töltsük pohárba.
A páccal bekent csibét húzzuk rá a sörösdobozra úgy, hogy stabilan üljön rajta. A sörösdobozon lévő madár alatt magas falú tepsi legyen, ami alá 1-2 deciliter vizet is öntsünk, majd toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe 40 percre. Utána öntsük rá a pohárba kitöltött sört és toljuk vissza még 20 percre pirulni. Ezután a sütő hőfokát állítsuk 200 fokra és még 20-30 percig süssük a csibét, miközben 4-5 percenként locsolgassuk a lecsorgó zsiradékkal. A lényeg, szép pirosra sült hús kerüljön ki a sütőből.
Fotó: Getty Images