Sóágyon sült csirke: olyan lesz, mintha kemencében készült volna
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
A sóágyas sütés régi módszer, amit a nagymamám előszeretettel használt szárnyas egyben sülteknél. Ez az egyszerű technika jól áll a pulykának, kacsának, de szerintem a legjobban a csirkéhez passzol.
Ha megérezzük a frissen sült grillcsirke illatát, nehéz ellenállni. Töredelmesen bevallom, régebben a grillcsirkét készen, frissen sütve a kedvenc hentesemtől szereztem be, nekem pedig csak annyi dolgom volt vele, hogy hazavigyem és kitaláljam, mit tálalok mellé.
A grillcsirke egyszerű fogás, mégis garantált vele a siker. Az én konyhámban gyakran megesik, hogy ropogós kenyér és savanyúság kerül mellé, de gazdagabb körettel tálalva is kivitelezhető, mellyel tényleg kivívhatjuk az elismerést a család és a barátok körében.
A sóágyas sütés
A sóágyas módszer pont olyan egyszerű, ahogy hangzik, a végeredmény pedig maga lesz a tökély. Én a mai napig a mamám egyszerű változatát használom, csak só az ízesítőm. Ennél a technikánál az a só szerepe, hogy a sülés közben a csirkéből kifolyt nedvességet felszívja, ennek hatására pedig egyfajta száraz sülés jön létre: olyan lesz, mintha kemencében készülne az egyben húsunk. A sóágyas sütéstől a csirkénk bőre kívül ropogni fog, belül pedig szaftos lesz.
Akik keveslik a sós ízesítést, a csirke belsejébe nyugodtan pakolhatnak fokhagymagerezdeket, mellé pedig zöld fűszernövényeket is használhatnak, illetve borsot. Esti vacsorának tökéletes ez a csirke, mellé köretnek zöldséges rizst, steak burgonyát és párolt zöldségeket javaslok.
Sóágyon sült csirke
Hozzávalók 1 darabhoz
- 1 kg só
- 1 darab csirke (egész, tisztított)
Elkészítés:
A sót a tepsire szórjuk. A tiszta csirkénket fogjuk és a sóágyas tepsibe helyezzük. A csirke belsejét és külső részét bedörzsöljük sóval, majd 180 fokra előmelegített tepsibe toljuk 60-70 percre. Lehetőségünk szerint forgassuk a csirkét, nyugodtan érheti a tepsi alján lévő só, a lényeg, hogy mindenhol szép aranybarnára süljön.
Fotó: Getty Images