Csípős, füstös húsgombócok paradicsomos mártásban, ahogy a spanyolok csinálják
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A spanyol paradicsomos húsgombóc egészen más, mint bármi, amit eddig kóstoltunk: egy titkos összetevő teszi különlegessé.
Persze, ismerünk többféle paradicsomos húsgombócot a hazai édestől az olasz-amerikai oreganósig, de ez a spanyol verzió egyikhez sem hasonlít. A gombócok állaga és a szósz íze is teljesen más, mint amit az eddig ismertektől megszokhattunk.
Az ember mindig gyanakvással áll az olyan receptekhez, melynek nevében nincs magyar szó, szóval gyorsan essünk is túl rajta: az étel neve albondigas en chipotle. Az albondigas nem más, mint apró húsgolyók, a chipotle pedig a füstölt és szárított jalapeno – az utóbbiból egy paradicsomos szósz készül, amelybe belekerül az előbbi; a végeredmény pedig egy mennyei fogás lesz.
Albondigas en chipotle
Hozzávalók 4 személyre
A húsgombóchoz
- 500 gramm darált marhahús
- 2 fej hagyma
- 1 csokor friss petrezselyem
- 2 darab tojás
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 100 gramm liszt
A szószhoz
- 1 darab 400 grammos hámozottparadicsom-konzerv
- 0.5 darab chipotle paprika-konzerv
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
A tálaláshoz
- tortilla
Elkészítés:
Először elkészítjük a húsgolyókat: a hagymát és a petrezselymet nagyon apróra vágjuk és a darált húshoz keverjük. Megy még bele a tojás és a zsemlemorzsa is – ha túl nedves, egy kis plusz morzsával stabilizálhatunk az állagán, nehogy szétessen!
Kis golyókat formázunk belőle, melyeket meghempergetünk lisztben, hogy lazán bevonja őket, majd 175 fokos bő olajban kisütjük őket, míg a külsejük aranybarna nem lesz (ezért fontos, hogy ne túl nagyokat csináljunk, hogy a belsejük is átsüljön, mire kívülről megpirulnak). Itatóspapírra szedjük őket.
Egy másik lábosban olajat hevítünk, és a felkockázott hagymát és az átnyomott fokhagymát elkezdjük közepes lángon párolni. 5-8 perc után mehet bele a paradicsom és a chipotle konzerv is, és kb. 15 percig rotyogtatjuk. Utána botmixerrel lepürésítjük teljesen, majd mehetnek bele a kis húsgolyók, és további 10 percig főzzük.
Ha kész, a séf javaslatára tortillával tálaljuk.
Ha pedig egy másik klasszikus spanyol tapasszal tálalnád, próbáld ki a patatas bravast!
Fotó: Street Kitchen