A spárgákat tisztítsuk meg, majd távolítsuk el a fás szárakat, tegyük őket félre (még használni fogjuk).
Ezután a spárgát vágjuk fel apróra (kb. 2-3 cm-es darabokra) úgy, hogy a hegye érintetlen maradjon.
Egy nagy lábasban tegyünk fel sós vizet forrni, majd tegyük bele a fás szárakat. Amikor forr, szedjük ki belőle a szárakat, dobjuk ki.
Ebben a vízben főzzük meg a linguine tésztát al dentére. A tészta főzővizéből merjünk ki 2-3 decit, és tegyük félre.
A pancettát vágjuk kockákra, a pecorino sajtot reszeljük le.
Egy közepes vagy nagy serpenyőben, közepes lángon hevítsük fel az olívaolajat.
Adjuk hozzá a felkockázott pancettát, majd 2-3 percig pirítsuk. Ezután adjuk hozzá a spárgát, majd további 3 percig kevergetve süssük. Ha elkészült, tegyük félre.
Egy közepes tálban verjük fel a tojássárgáját, majd keverjünk hozzá egy kevés őrölt fekete borsot és a pecorino sajtot.
A korábban megfőzött tésztát adjuk hozzá a serpenyőben lévő pancettás, spárgás keverékhez.
Forgassuk alaposan össze őket, melegítsük fel, majd vegyük le a tűzről és gyorsan keverjük hozzá a tojásos, sajtos keveréket is. Addig keverjük, amíg szép, selymes textúrája lesz.
Szükség esetén a korábban félretett főzővízzel tudunk még hígítani az ételen.
Ezután máris tálalhatjuk, a tetejét meghintve egy kis reszelt pecorino sajttal és fekete borssal.