Isteni, krémes paradicsomos carbonara spagetti: olasz klasszikus másképp

paradicsomos-carbonara
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Carbonarát készíteni nem nagy ördöngösség, igaz, oda kell figyelni pár dologra, de ha követed az alábbi receptet, krémes, selymes szószt kapsz végeredményül.

Az igazi olasz carbonaránál nincs finomabb tésztaétel, legalábbis engem minden alkalommal elvarázsol. Az eredeti receptben nincs helye tejszínnek, a tojás mellé pedig csakis tokaszalonna és pecorino romano kerülhet. 

Az alábbi változat egy kicsit megengedőbb ennél, hiszen – a hagyományos verziótól eltérően – paradicsompüré kerül a szószba. A recepttel TikTokon találkoztam, és nagyon felcsigázott: mivel gyakran készítek carbonarát, úgy voltam vele, nem árt egy kis változatosság, itt az idő kipróbálni.

A recepthez tokaszalonna helyett házit használtam, pecorino helyett pedig parmezánt, ezek voltak itthon, de természetesen az eredeti hozzávalókkal is készülhet. A sűrített paradicsomtól talán még krémesebb lett a végeredmény: az íze nem dominál, ugyanúgy a tojás a főszereplő, mégis ad hozzá egy kis pluszt, picit frissebb lesz az összhatás.

Paradicsomos carbonara

paradicsomos-carbonara1

Hozzávalók 2 személyre

  • 200 g spagetti
  • 80 g szalonna (guanciale)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • ízlés szerint bors
  • 2 db tojássárgája
  • 1 db egész tojás
  • 50 g pecorino romano vagy parmezán
Recept idők

Elkészítés:

Egy lábasban tegyünk fel vizet a spagettinek. Sózzuk, majd amikor forrásnak indul, tegyük bele a tésztát.

Közben a szalonnát vágjuk szeletekre, majd vékony csíkokra. Tegyük egy mélyebb serpenyőbe, majd süssük ki a zsírját. 

Közben a fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk szeletekre. Dobjuk a megpirult szalonnára, majd 1 perc pirítás után adjuk hozzá a sűrített paradicsomot. Szórjuk meg frissen őrölt borssal. Keverjük alaposan össsze, majd fél perc után adjunk hozzá 1 merőkanállal a tészta főzővizéből. 

Közben figyeljük a tésztát, nehogy túlfőjön. Amikor al dente, egy konyhai fogóval tegyük át a paradicsomos szószba, forgassuk vele össze, adjunk hozzá még fél merőkanál főzővizet.

A parmezánt keverjük ki a tojásokkal. A spagettit húzzuk le a tűzről, majd borítsuk rá a tojást. Gyors mozdulatokkal forgassuk vele egybe, a tészta és a serpenyő hője elég lesz ahhoz, hogy hőkezelje a tojást, krémes szósz legyen belőle. Ha mégis folyósnak látjuk, a lehető legkisebb lángra tegyük vissza, ott keverjük egybe 1 perc alatt.

Rögtön tálaljuk.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük