Spárgás, sült koktélparadicsomos kuszkuszsaláta: laktató főételnek is beillik
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Sokat gondolkoztam azon, hogy számomra mit jelent az egészségtudatosság
Kalóriaszámlálást biztosan nem, abba belebolondulnék. Ahhoz túlságosan szeretek enni, hogy bizonyos ételeket tudatosan megvonjak magamtól.
Amíg az embert valamilyen betegség nem kényszeríti rá, addig nehezebben veszi rá magát, hogy a jól bevált étrendjét átalakítsa. Sajnos, sokan már csak az utolsó pillanatban jönnek rá, hogy az egészségüket kockáztatják, ha nem változtatnak.
Iklódi Dóra: Cukormentes örömök című szakácskönyve - amiből ezt a salátareceptet készítettem - pontosan azért készült, mert az íróját inzulinrezisztenciával és PCOS-sel diagnosztizálták. Ennek ellenére a könyv nem drasztikus diétás recepteket mutat be, hanem a mindennapokba beépíthető fogásokkal segít könnyebbé és tudatosabbá tenni mindenki számára az életmódváltást.
Szezonális salátarecept
A saláták mindig jó alternatívát jelentenek, ha egészséges étkezésről van szó. Nagy előnyük, hogy gyorsan elkészülnek és jól variálhatók. Érdemes idényzöldségekből dolgozni, ez a recept egy spárgás változat, amelyet a kuszkusz tesz laktatóbbá. Melegen fogyasztva jönnek ki igazán az ízei, érdemes azonnal nekilátni.
A spárga a zöldségek királya, amikor szezonja van, érdemes minél többet fogyasztani belőle. Többek között C- és E-vitaminban gazdag, valamint vízhajtó hatású, így megőrzi a keringési rendszer egészségét. Ráadásul roppant egyszerű elkészíteni, már akkor is tökéletes, ha egy kis olajon megfuttatjuk. Ebben a receptben pont ez történik vele, csak koktélparadicsom is kerül mellé.
Spárgás, sült koktélparadicsomos kuszkuszsaláta
Hozzávalók 2 adaghoz
- 100 gramm kuszkusz
- 1 csomag zöld spárga
- 12 darab koktélparadicsom
- 1 csipet só
- 1 darab római saláta
- 1 csipet bors
- 2 teáskanál tökmagolaj
- 1 evőkanál olívaolaj (sütéshez)
Elkészítés:
A spárga fás végeit letörjük, majd a szép részeket megmossuk, és félujjnyi darabokra tördeljük. A koktélparadicsomokat megmossuk, félbevágjuk.
Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, rádobjuk a spárgát, valamint a koktélparadicsomot, és rázogatva megpirítjuk néhány perc alatt.
Ha elkészült a kuszkusz, összekeverjük a spárgával, a koktélparadicsommal és a római salátával. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, végül meglocsoljuk a tökmagolajjal.
Fotó: Szász Eszter/Sóbors