Spárgás, sült koktélparadicsomos kuszkuszsaláta: laktató főételnek is beillik

4
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Sokat gondolkoztam azon, hogy számomra mit jelent az egészségtudatosság

Kalóriaszámlálást biztosan nem, abba belebolondulnék. Ahhoz túlságosan szeretek enni, hogy bizonyos ételeket tudatosan megvonjak magamtól. 

Amíg az embert valamilyen betegség nem kényszeríti rá, addig nehezebben veszi rá magát, hogy a jól bevált étrendjét átalakítsa. Sajnos, sokan már csak az utolsó pillanatban jönnek rá, hogy az egészségüket kockáztatják, ha nem változtatnak.

Iklódi Dóra: Cukormentes örömök című szakácskönyve - amiből ezt a salátareceptet készítettem - pontosan azért készült, mert az íróját inzulinrezisztenciával és PCOS-sel diagnosztizálták. Ennek ellenére a könyv nem drasztikus diétás recepteket mutat be, hanem a mindennapokba beépíthető fogásokkal segít könnyebbé és tudatosabbá tenni mindenki számára az életmódváltást. 

Szezonális salátarecept

A saláták mindig jó alternatívát jelentenek, ha egészséges étkezésről van szó. Nagy előnyük, hogy gyorsan elkészülnek és jól variálhatók. Érdemes idényzöldségekből dolgozni, ez a recept egy spárgás változat, amelyet a kuszkusz tesz laktatóbbá. Melegen fogyasztva jönnek ki igazán az ízei, érdemes azonnal nekilátni.

A spárga a zöldségek királya, amikor szezonja van, érdemes minél többet fogyasztani belőle. Többek között C- és E-vitaminban gazdag, valamint vízhajtó hatású, így megőrzi a keringési rendszer egészségét. Ráadásul roppant egyszerű elkészíteni, már akkor is tökéletes, ha egy kis olajon megfuttatjuk. Ebben a receptben pont ez történik vele, csak koktélparadicsom is kerül mellé.

Spárgás, sült koktélparadicsomos kuszkuszsaláta

kuszkuszsalirecept

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 100 gramm kuszkusz
  • 1 csomag zöld spárga
  • 12 darab koktélparadicsom
  • 1 csipet
  • 1 darab római saláta
  • 1 csipet bors
  • 2 teáskanál tökmagolaj
  • 1 evőkanál olívaolaj (sütéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A kuszkuszt egy tálba szórjuk. Felforralunk 300 ml vizet, majd annyit öntünk a kuszkuszra, hogy ujjnyi vastagon ellepje. Megsózzuk, és lefedve állni hagyjuk legalább 15 percig.
A spárga fás végeit letörjük, majd a szép részeket megmossuk, és félujjnyi darabokra tördeljük. A koktélparadicsomokat megmossuk, félbevágjuk.

Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, rádobjuk a spárgát, valamint a koktélparadicsomot, és rázogatva megpirítjuk néhány perc alatt.

Ha elkészült a kuszkusz, összekeverjük a spárgával, a koktélparadicsommal és a római salátával. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, végül meglocsoljuk a tökmagolajjal.

 Fotó: Szász Eszter/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon