Kiadós, nagyon sajtos lasagne hús nélkül: a rétegek közé spárga kerül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Zsenge spárgából rengeteg izgalmas fogás készülhet, akár még lasagne is, amely az első kóstolás után rabul ejt.
Ha spárga, akkor a többség levesre gondol, de baconnel körbetekerve, hollandi mártással kínálva is népszerű. Ezek valóban ízletes fogások, de a zöldség sokkal több lehetőséget rejt magában.
Mivel a spárgához remekül illik a sajt, érdemes lasagne-t készíteni belőle. A rétegek közé sajtmártás, bazsalikom és petrezselyem kerül a spárga mellé. A tepsis fogás tetejét érdemes dekorálni, néhány darab spárgát vagy cukkinit rendezz el rajta. Csodás kreációkat lehet készíteni, amelyeknek már a látványától is jóllakik az ember. Ha sajtfüggő vagy, emeld a mennyiséget 5-10 dekagrammal, ez bármilyen sajt lehet, amit szeretsz, a legjobb, ha füstölttel bolondítod, plusz ízt adhatsz így az ételhez.
Spárgás lasagne
Hozzávalók 4 személyre
Alap:
- 80 dekagramm zöld spárga
- 1 darab cukkini
- 1 csokor bazsalikom
- 1 csokor petrezselyem
- 12 darab lasagna-tésztalap
- 15 dekagramm sajt
- 5 dekagramm vaj
- só és bors ízlés szerint
Sajtmártás:
- 6 dekagramm vaj
- 3 evőkanál liszt
- 7 deciliter tej
- 1 késhegynyi szerecsendió
- 5 dekagramm parmezán sajt
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A spárgákat tisztítsuk meg, a végeiket vágjuk le, a többi részét hagyjuk egyben. Sós, gyöngyöző vízben főzzük 5 percig, utána tegyük hideg vízbe és csöpögtessük le.
A megtisztított cukkinit karikázzuk fel és ugyanúgy, mint ahogy a spárgával is tettük, 5 perce dobjuk gyöngyöző vízbe, majd hidegbe, végül csöpögtessük le.
A bazsalikomot és a petrezselymet mossuk meg és vágjuk finomra.
A mártáshoz a vajat olvasszuk fel, utána szórjuk rá a lisztet, keverjük el, közben öntsük fel a tejjel, ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval. Amikor a mártás felforr, keverjük bele a reszelt parmezánt, 2-3 perc alatt főzzük sűrűre.
Egy tűzálló tálat kenjünk ki vajjal, majd kezdjük el a rétegezést: a tésztára helyezzünk spárgát, locsoljuk meg a mártással, szórjunk rá petrezselymet és bazsalikomot, fedjük be tésztával, majd addig ismételjük a folyamatot, míg a tészta el nem fogy. A lasagne tetején szépen rendezzük el a cukkinit és egy kevés spárgát, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 25-40 perc alatt süssük készre.
Fotó: Getty Images