Omlós, szaftos, paradicsomos-spárgás quiche – A spárgaszezon nem marad el
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Marokkói céklasaláta friss zöldfűszerekkel: a menta a lelke
Sajtos, darált hússal készült melegszendvics: vigyázat, függőséget okoz
Krémes, laktató vörös lencsés édesburgonya-curry: ízekben nem lesz hiány
Fahéjas fánk a sütőből: sütőporral ilyen egyszerűen készül
Így béleld ki sütőpapírral a tortaformát – Mutatjuk a tökéletes trükköt
A spárgaszezont minden évben nagyon várom, egyszerűen rajongok ezért a harsogó színű zöldségért.
A spárga az egyik, ha nem a legnagyobb kedvenc tavaszi zöldségem. Simán vajon párolva is csodás köret, de tésztaételekhez is illik. Egy gond van vele, tényleg rövid a szezonja, ráadásul a spárga nem is áll el sokáig, hamar fel kell használni.
Tejszínnel tökéletes párosítás, porhanyós, omlós pitetésztában meg pláne. A színhatást egy kevés koktélparadicsom fokozza az isteni finom quiche-ben.
Spárgás-paradicsomos quiche
Hozzávalók 6 adaghoz
Pitetészta
- 200 gramm liszt
- 130 gramm vaj (jéghideg)
- 0.5 kávéskanál só
- 1 evőkanál víz (jéghideg)
Töltelék
- 4 darab tojás
- 200 milliliter habtejszín
- 1 kávéskanál só
- ízlés szerint bors
- 500 gramm spárga
- 6 szem koktélparadicsom
- 100 gramm parmezán (reszelt)
Elkészítés:
A lisztet és a sót keverjük össze egy tálban, morzsoljuk bele a hideg vajat úgy, hogy a vaj ne vegye át a kezünk melegét. Adjunk hozzá egy kanál hideg vizet, majd gyúrjuk a tésztát, amíg összeáll. Ha szükséges, adhatunk még hozzá vizet. Formázzuk gombóccá, csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe fél órára.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy piteformát kenjünk ki vékonyan vajjal, kicsit lisztezzük meg.
A tésztát egyengessük bele a piteformába úgy, hogy oldalra is jusson a tésztából. Takarjuk le alufóliával, majd szórjunk rá babot vagy lencsét. Süssük 20 percig, majd fólia nélkül további 5 percig. Vegyük ki a pitét. Vegyük vissza a sütő hőmérsékletét 180 fokra.
Készítsük el a tölteléket. A spárgát vágjuk ízlés szerinti nagyságúra. Verjük fel a tojásokat, sózzuk, borsozzuk, majd kézi habverővel alaposan keverjük el benne a tejszínt és a sajt nagy részét. Öntsük a keveréket a pitetésztára. Szórjuk bele a spárgát, illetve oszlassuk el rajta a koktélparadicsomokat is. Szórjuk rá a maradék sajtot.
Süssük még 35 percig.
Fotó: Getty Images