Spekulatius krém házilag: ezzel alapozd meg az ünnepi hangulatot
Mutatjuk a tökéletes házi spekulatius krém receptjét: selymes, fűszeres és igazi karácsonyi hangulatot áraszt!
A spekulatius keksz vagy speculoos egy főként német nyelvterületen elterjedt sütemény, amelynek leginkább a karácsonyi időszakban van szezonja. Az alap egy egyszerű vajas keksz, amelyet azonban téli fűszerek – fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, gyömbér, kardamom – gazdagítanak, így a végeredmény ízben nagyon hasonlít a mézeskalácsra. A legnagyobb különbség a két desszert formájából adódik: míg a mézeskalácsot hagyományosan fenyőfa-, csillag- vagy mézeskalácsember-formákra szaggatják, addig a spekulatius keksz mesébe illő jeleneteket ábrázol.
Innen származik a magyar változat elnevezése is, a mesekeksz. Mivel azonban itthon kevés helyen kapható az eredeti, érdemes évente legalább egyszer elkészíteni, még akkor is, ha nincsen speciális kiszúród. A látványa lehet, hogy nem lesz olyan, mint az eredetinek, de az íze kárpótol majd a formai hiányosságokért. Ha pedig belelendültél a karácsonyi készületekbe, és megsült a keksz, akkor készítsd el belőle ezt a mennyei spekulatius krémet is!
Egy tálban keverjük a liszthez az összes száraz hozzávalót, majd adjuk hozzá a kockákra vágott hideg vajalternatívát is.
Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze a tésztát, majd csomagoljuk fóliába, és 1 órát pihentessük hűtőben.
Lisztezett felületen nyújtsuk 2-3 mm vékonyra, szaggassuk ki tetszőleges formájúra, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 10 perc alatt süssük aranybarnára.
Légmentesen záródó dobozban, száraz, hűvös helyen tároljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu