Ropogós tócsni reszelt répával: finomabb és egészségesebb, mint a krumplis változat
Finom és könnyű fogás kerekedik ki abból, ha a tócsniban a krumpli egy részét reszelt répával helyettesíted.
Az eredeti, hagyományos tócsni krumpliból készül, bár ma már számtalan más verzióban hódít. Készítik répából, cukkiniből, édeskrumpliból, a lényeg, hogy reszelt zöldség legyen az alapja. Néha azonban érdemes visszatérni a klasszikus, jól bevált recepthez, amelyen szintén csavarhatsz egyet, ha plusz alapanyagokkal dúsítod.
Keverj a burgonya mellé más zöldségeket, például spenótot és fokhagymát, nagyon jól illenek egymáshoz, és nagyon finom lesz a végeredmény. Hogy még különlegesebb legyen, egy kevés parmezánt és friss petrezselymet is adhatsz hozzá, megéri kipróbálni.
Mivel a zöldségek nyersen kerülnek a masszába, fontos, hogy ne magas lángon süsd a tócsnit, mert úgy a külseje megég, a belseje viszont ropogós marad. Inkább szánj rá még pár percet, lassan készítsd, hogy belül igazán krémes legyen.
A spenótot mossuk át, vágjuk csíkokra. A krumplit pucoljuk meg, reszeljük le nagy lyukú reszelőn. A hagymákat hámozzuk meg, a vöröset vágjuk nagyon finomra, a fokhagymát zúzzuk össze. A parmezánt reszeljük le. A petrezselymet aprítsuk össze.
Az olajon kívül tegyünk minden hozzávalót egy tálba, alaposan dolgozzuk egybe, keverjük össze a masszát.
Kenjünk ki olajjal egy tapadásmentes serpenyőt, csak az alját fedje be. Forrósítsuk fel. Készítsünk a masszából nagyobb golyókat, majd lapítsuk ki őket a tenyerünkkel. Tegyünk annyit a forró olajba, amennyi kényelmesen elfér.
Közepes lángon, oldalanként 5-5 percig süssük őket, míg szép pirultak nem lesznek kívülről, és a krumpli puha nem lesz. Ha elkészültek, tegyük őket papírtörlővel bélelt tányérra.
Rögtön, magában vagy mártogatóssal kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu