Spenótos-gombás tészta krémes tejszínes szószban: egylábasos recept
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Krémes, szaftos vega fogás, amivel a húsveők is garantáltan jóllaknak, ráadásul alig van utána mosogatnivaló.
Nagyon egyszerű és gyors receptről van szó, amely ráadásul egylábasos - na jó, a tésztát külön kell kifőzni -, úgyhogy mosogatnivaló sem igen lesz utána. Az alapja jól lepirított gomba - ez lehet fehér, barna csiperke vagy portobello -, illetve a friss bébispenót, krémes tejszín és fehérbor.
A szószt alaplé is dúsítja, mivel vega receptről van szó, érdemes zöldségalaplevet használni, de ha ez nem szempont nálatok és ízesebb végeredményre vágytok, marhahúslevessel lesz a legfinomabb. Tésztából bármilyet használhattok, de talán a tagliatelle veszi fel legjobban a szószt.
Spenótos-gombás tészta
Hozzávalók 6 személyre
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 kilogramm gomba
- 1 evőkanál vaj
- 1 fej hagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál kakukkfű (friss)
- 125 milliliter száraz fehérbor
- 250 milliliter alaplé
- 150 gramm bébispenót
- 250 milliliter tejszín
- ízlés szerint só, bors
- 500 gramm tészta
- parmezán (tálaláshoz)
Elkészítés:
A gombát tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre, a piciket félbe, a hagymát, a kakukkfüvet és a spenótot aprítsuk össze, a fokhagymát zúzzuk össze. A választott tésztát főzzük al dente-re.
Melegítsünk olívaolajat egy nagy serpenyőben. Mikor forró, dobjuk bele a felszeletelt gombát úgy, hogy ne fedjék egymást a szeletek. Több részletben pirítsuk le a gombát, minden adagot kb. 4 percig pirítsunk. Ha kész, szedjük ki a serpenyőből, tegyük félre.
Dobjuk a serpenyőbe a vajat, ha elolvadt, adjuk hozzá a hagymát, 4-5 percig dinszteljük. Adjuk hozzá a fokhagymát és a kakukkfüvet, ezekkel együtt is pirítsuk 1 percig.
Öntsük hozzá a fehérbort, várjuk meg, míg gyöngyözni kezd, majd öntsük hozzá az alaplevet is. Gyöngyözve főzzük 4-5 percig, míg a folyadék a felére nem redukálódik. Ekkor dobjuk bele a spenótot is, pár percig főzzük, míg össze nem esik.
Óvatosan csorgassuk hozzá a tejszínt is, ha kell, sózzuk, borsozzuk. Forgassuk a szószba a gombát és a kifőtt tésztát is, majd húzzuk le a tűzről.
Melegen, parmezánnal megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images