20 perces, egylábasos tészta spenóttal, édes koktélparadicsommal és sok fokhagymával
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Munka után is összedobhatod ezt a tésztát, tele van friss zöldségekkel, laktató, miközben nem nehéz.
Imádom az egylábasos tészta műfaját, nemcsak azért, mert egy edénnyel kevesebbet koszolok össze, hanem azért is, mert minden íz beleivódik a tésztába: ha nem külön lábasban, sima vízben, hanem fűszeres, zöldséges lében fő, sokkal-sokkal finomabb lesz.
Ha szeretnéd felgyorsítani a folyamatot, forrásban lévő vízzel öntsd fel a tésztát, de ha nincs vízforralód, ne használj emiatt másik edényt: szobahőmérsékletűvel is készítheted, csak ebben az esetben picivel több időt szánj rá, kell neki pár perc, míg gyöngyözni kezd.
Ha vegán változatban készülne a tészta, hagyd ki belőle a parmezánt, ha pedig még több ízt csempésznél bele, víz helyett alaplevet használj. Krémesebben is kínálhatod, ebben az esetben a víz egy részét cseréld tejre vagy tejszínre.
Spenótos-paradicsomos egylábasos tészta
Hozzávalók 4 személyre
- 300 gramm tészta
- 450 gramm koktélparadicsom
- 90 gramm bébispenót
- 1 kis fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 0.5 teáskanál chilipehely
- ízlés szerint só, bors
- 1 marék bazsalikom (friss)
- 60 gramm parmezán
Elkészítés:
A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset és a fokhagymát is vágjuk hajszálvékony szeletekre. A paradicsomot mossuk meg, vágjuk félbe. A spenótot és a bazsalikomot mossuk át, utóbbit aprítsuk össze.
A tésztát, a paradicsomot, a spenótot és a hagymákat tegyük egy lábasba. Öntsük rá az olívaolajat, fűszerezzük chilipehellyel, sóval, borssal. Öntsük fel 1 liter forrásban lévő vízzel vagy alaplével, majd kapcsoljuk fel alatta a lángot, forrásig melegítsük. 8-10 percig főzzük így, míg a tészta magába nem szívja a folyadékot, krémes nem lesz. Ekkor keverjük bele a bazsalikomot és a parmezánt, 1 perc alatt forgassuk vele össze.
Vegyük le a tűzről, rögtön kínáljuk.
Fotó: Getty Images