Ropogós leveles tésztából készülő túrós süti: így lesz igazán finom a töltelék
A leveles tésztát túróval is megtöltheted, így hamar kész a mennyei, édes ropogtatnivaló.
Nemcsak tele van vitamindús és egészséges zöldséggel, de még esztétikus és különleges is ez az amúgy egyszerűen, leveles tésztából elkészíthető sós rétes. A bolti leveles tésztát lehet szeretni, vagy utálni, de az biztos, hogy sokféleképpen felhasználhatod, és nagyon megkönnyíti a dolgod, ha gyorsan szeretnél valami finomat sütni.
Használhatod sós vagy édes süteményekhez is. Ha nagyon ódzkodsz a bolti tésztától, készíthetsz házilag is leveles tésztát, amit aztán le is fagyaszthatsz, de akkor számolnod kell azzal, hogy a sütési idő is megnő.
Ha édeset sütnél, ez a barackos-pudingos táska biztosan a kedvenced lesz, de ha sósat, akkor ezeket a ropogós sajtos csigákat is érdemes felvenned a repertoárodba. Ha unod a hagyományos rántottát, egy kis csavart tehetsz bele, méghozzá úgy, hogy leveles tésztába csomagolod. Az alábbi spenótos-gombás rétes is hasonlóan készül, csak még laktatóbb lesz, így vacsorára is eheted, nem maradsz utána éhes.
A fokhagymát vágjuk egészen apróra, a gombát tisztítsuk meg, és vágjuk vékony szeletekre.
Egy serpenyőben közepes lángon olvasszuk fel a vajat, tegyük rá a gombát, pároljuk 5-7 percig, majd adjuk hozzá a fokhagymát, így is pároljuk 1-2 percig, majd végül tegyük rá a spenótot, sózzuk, borsozzuk. Pároljuk még 3-4 percig, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni.
A leveles tésztát tekerjük ki. Érdemes már a sütőpapírral bélelt tepsin dolgozni, hogy ne kelljen mozgatni a rétest. Állítva tegyük magunk elé a téglalapot. A tészta végébe vágjunk egy háromszöget, a tészta jobb és bal szélét pedig vagdossuk be átlósan 2,5 centis csíkokra, ügyelve arra, hogy középen maradjon egy 10 centiméter széles sáv, hiszen ide kerül majd a spenótos-gombás töltelék.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Kanalazzuk bele a tölteléket a sávba, egyenletesen oszlassuk el, és szórjuk meg reszelt sajttal. Fogjunk meg egy csíkot, majd átlósan húzzuk át a töltelék felett, utána a másik oldalról is fogjunk meg egy tésztacsíkot, azt is tegyük át a töltelék felett átlósan, csakúgy, mintha fonnánk. Ismételjük addig, amíg el nem fogynak a csíkok.
A tojást verjük fel a vízzel, és kenjük meg a tésztát. Süssük 25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
@sobors.hu