Klasszikus Stefánia-szelet új köntösben: könnyedén szállítható ebéd
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Stefánia-szelet vagy -vagdalt, darált húsból készült, klasszikus töltött fasírt, amit nagyanyáink előszeretettel pakoltak meg főtt tojással. Mi most ezt a régi receptet kaptuk elő a fiókunk mélyéről és gondoltuk újra.
Bátor ember! Még mindig tisztán emlékszem arra a pillanatra, amikor egy életre megutáltam a fasírtot. Egy igazi filmmániás családba születtem, apukámnak óriási VHS gyűjteménye volt, művészi szinten szervezte meg a családi filmes esteket, amiknek a mai napig hódolunk. Az egyik ilyen alkalom főszereplői Nicolas Cage és Bridget Fonda voltak, a Sorsjegyeseket néztük. Még a film elején Cage meglátogatja azt a kis étkezdét, ahol Fonda pincérnő, és rendel tőle egy fasírtos szendvicset. Ekkor a pincérnő döbbenten ránéz és megjegyzi: „Maga aztán bátor ember." Talán nem pont szó szerint idéztem, de valami nagyon hasonlót mondott.
Ez a megjegyzés nem hagyott nyugodni, meg is kérdeztem apukámat, mire célzott az a pincérnő. Apa rám nézett és Fondával egyetértve helyeselt. „Hát, tudod kislányom, tényleg nem ajánlott fasírtot rendelni az éttermekben. Van az az elterjedt mendemonda, hogy a szakács, amit csak a konyhában talál ledarál, majd fasírtként felszolgál. Sosem tudjuk meg, mi is van pontosan benne.”
Hosszú-hosszú évekig rettegtem a fasírttól, éttermekben tudatosan kerültem, mindig eszembe jutott az a bizonyos filmjelenet és amit apukám mondott. A testvérem, velem ellentétben, imádja a fasírtot, ezért elég gyakran készítem neki, de mindig próbálok valami újat alkotni. Így esett áldozatomul a híres Stefánia-fasírt, amit tepsiben, rétegezve, sok finomsággal töltök meg. Becsapós egyben sült, látványra úgy tűnhet, süteménnyel van dolgunk, ebben áll a különlegessége.
Stefania-vagdalt
Hozzávalók 8 személyre
- 1 kilogramm darált lapocka
- 10 darab tojás
- 20 dekagramm reszelt sajt (füstölt vagy trappista)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 teáskanál pirospaprika
- 2 szelet kenyér vagy zsemle
- 4 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma (apróra vágva)
- kevés fokhagymakrém
Elkészítés:
8 darab tojásból kemény főtt tojást készítünk.
A darált húst egy tálba tesszük, ízlés szerint hozzáadjuk a fűszereket, utána a finomra vágott hagymát és a fokhagymakrémet.
A kenyeret vagy zsemlét vízbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk belőle a folyadékot és a húshoz adjuk.
Ezután a maradék két tojást is hozzáadjuk a húshoz. Alaposan összedolgozzuk a fasírtot, ne féljünk a kezünket használni!
A kész húst lefedjük, hagyjuk egy kicsit pihenni, hadd érjenek össze az ízek.
A 8 főtt tojás következik, eltávolítjuk a héjukat és lereszeljük őket, és ha már a kezünkben van a reszelő, a sajtot is lereszeljük.
Fogunk egy kisebb méretű tepsit, kikenjük olajjal, majd a hús egyik felét szépen ellapogatjuk. Ha ezzel megvagyunk, rászórhatjuk a reszelt tojást, ügyelve, hogy mindenhova egyformán jusson, majd a sajttal is ugyanígy járunk el. A hús másik felén a sor, szépen elosztjuk a tölteléken, alaposan eltakarjuk, mit is rejt a fasírt közepe. A felső réteget is megkenjük olajjal, de csak enyhén, majd 180 fokos sütőben 40-45 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Ügyeljünk, hogy ne szárítsuk ki a fasírtot, de erre a töltelék szaftossága miatt kevés az esély.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors