Az eredeti stíriai metélt: túróból gyúrt tészta, selymes vaníliás főzött krém
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Fogalmam sincs, hogy jutott eszembe ez az étel, szerintem legalább tíz, ha nem húsz éve ettem utoljára. Nagymamám csinált mindig, máshol és máskor nem is ettem, csak amikor ő készítette - pedig egy időben az éttermek kínálatában is szerepelt. Ma már szinte sehol sem látom, pedig szuper finom desszert.
Olyan egyszerű lenne azt mondani, hogy mami, csinálj nekem stíriai metéltet - de sajnos ez már nem lehetséges. Így rám hárul a feladat, hogy elkészítsem és megszerettessem a gyerekeimmel is.
Nagyon szeretjük a túrós ételeket, úgyhogy szerintem nem lesz nehéz dolgom. A mazsolakérdés itt is felmerült, én bizony kihagytam, de természetesen, aki szereti, tegyen bele bátran.
A stíriai metélt tulajdonképpen a magyar vargabéles osztrák testvére. A vargabéles Erdélyből, a stíriai metélt Stájerországból származik. A vargabéles rétestésztalapok között megsülő cérnametélt túróval és mazsolával. A stíriai metélthez viszont a tésztába gyúrjuk bele a túrót, és rétestészta sem kell a tetejére. A legenda szerint a stíriai metélt Kádár János egyik kedvenc étele volt.
Stíriai metélt
Hozzávalók 2 adaghoz
Tésztához
- 450 gramm túró
- 8 evőkanál liszt
- 1 darab tojás
- 2 evőkanál tejföl
- 1 csipet só
- 2 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál citrom reszelt héja
Krémhez
- 80 gramm vaj
- 4 darab tojás (szétválasztva)
- 1 evőkanál liszt
- 4 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál citrom reszelt héja
- 4 evőkanál tejföl
- 250 milliliter tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál mazsola
- 1 csipet só
Elkészítés:
A túrót 8 evőkanál liszttel, 1 tojással, 2 evőkanál porcukorral, 2 kanál tejföllel, két csipet sóval és egy citrom reszelt héjával keverjük össze. Lisztezett deszkán gyúrjuk cipóformára, és ha nem ragad, pihentessük letakarva.
Melegítsük fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet, öntsük fel forró tejjel, majd kevergetés közben forraljuk fel. Mehet hozzá a porcukor, a vaníliás cukor, a citromhéj, a maradék tejföl, egy csipet só, valamint a mazsola, és ha már kihűlt, a tojások sárgája is.
A lisztezett deszkán nyújtsuk fél cm vastagra a tésztát, lisztezzük be alaposan, vágjunk belőle 6-8 szeletet, azokat pedig szintén vágjuk fél centiméteres csíkokra. Sós, forró vízben főzzük addig, míg fel nem jön a víz tetejére, majd szedjük át hideg vízbe.
A krémes masszánkat öntsük az extra keményre vert tojáshabhoz, keverjük össze, majd mehet hozzá a túrós tészta is. Kivajazott, morzsázott tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben 45 percig süssük.
Tálaláskor porcukrozzuk.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors