Olasz különlegesség a stromboli: a foszlós tésztát sajttal és sonkával töltik meg

stromboli
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nyugodtan alakítsd ízlés szerint a receptet, a puha tésztát bármilyen felvágottal, sajttal, akár még zöldségekkel is megtöltheted.

Ha szereted a pizzát, a strombolit is imádni fogod, a recept olasz bevándorlóktól, Amerikából származik. A minden jóval megpakolt tekercs alapja olasz kenyér- vagy pizzatészta, amelyet sonkával, szalámival, különféle sajtokkal töltenek meg. 

Hogy a foszlós tészta igazán finom legyen, fokhagymás vajjal kentük le, majd petrezselyemmel szórtuk meg, de olasz fűszerkeverékkel is megbolondíthatod. 

A stromboli mellé érdemes fűszeres paradicsomszószt, például Marinarát kínálni, de akár a tésztát is megkenheted vele, ha még szaftosabb végeredményre vágysz.

Stromboli

stromboli2

Hozzávalók 12 szelethez

Tészta:

  • 160 ml kézmeleg víz
  • 1 teáskanál instant élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 ek olívaolaj
  • 0.25 tk
  • 240 gramm liszt

Töltelék:

  • 20 gramm vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0.5 tk petrezselyem (szárított)
  • 250 gramm sonka (csemege)
  • 250 gramm sajt
  • 1 darab tojás (a kenéshez)
Recept idők

Elkészítés:

Kezdjük a tésztával: a vizet keverjük össze a cukorral és az élesztővel, fedjük le, hagyjuk állni 5 percet.

A sót és a lisztet keverjük össze egy tálban, ássunk a közepébe mélyedést, öntsük oda az olajat és az élesztős vizet. Kezdjük el összedolgozni a tésztát. Amikor nagyjából összeállt, borítsuk egy enyhén lisztezett felületre, dagasszuk 4-5 percig. Ha puha és rugalmas a tészta, tegyük egy kiolajozott tálba, fedjük le, majd tegyük félre 60-90 percre, míg a duplájára nem nő.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

A tésztát nyújtsuk ki enyhén lisztezett felületen egy 25x40 centis téglalappá. 

A vajat olvasszuk meg, reszeljük bele a fokhagymát, keverjük bele a petrezselymet. Kenjük szét a tésztán. Fektessünk a tésztára 1 réteg sonkát, de a széleken hagyjunk szabadon 3 centi helyet. A sonkarétegre szórjunk reszelt sajtot, majd ismételjük meg ezt a folyamatot, míg el nem fogy a sonka és a sajt is. Óvatosan tekerjük fel a tésztát, közben a két végét hajtsuk be, hogy ne nyíljon majd szét. A szélét nyomkodjuk picit le.

A kész tekercset fektessük az előkészített tepsire. Kenjük le felvert tojással. Ejtsünk a tészta tetején 3-4 bevágást, hogy a keletkező gőz távozni tudjon.

Toljuk a strombolit a forró sütőbe, kb. 25 percig süssük, míg aranybarna nem lesz a tészta. Paradicsomszósszal tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük