Kókuszreszelékes bundában sült banán – Különleges reggeli vagy desszert
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Sült banánt készíteni nagyon egyszerű, villámgyorsan elkészülnek a ropogós falatkák, melyeket magában is élvezetes falatozni, a legjobb azonban vaníliafagyi mellé eszegetni.
Az egzotikus csemegét először tizenéves fejjel próbáltam elkészíteni. Gondoltam, olyan egyszerű lehet ropogós banánkarikákat készíteni, biztos, nem lehet elrontani. Életem legnagyobb konyhai tévedése volt. Az egyik tévés szakács utasításait követve karikáztam a banánt, és csak úgy simán, csupaszon dobtam a forró olajba. A banán olyan lett, ahogy a műsorban is ígérték, persze csak külsőre, az íze kiábrándító volt. Ekkor megfogadtam, soha többé nem készítek sült banánt. Ez azonban elhamarkodott kijelentés volt.
Még régebben egyik hétvégén apukám amerikai palacsintát készített reggelire, mellé pedig bundázott banánkarikákat pakolt porcukorral meghintve. Illatos, édeskés varázslat volt, amit azóta vaníliafagyi mellé is előszeretettel fogyasztok, egyszerűen isteni. Ha eddig nem próbálkoztatok sült banánnal, jobban mondva bundázott banánnal, ideje kipróbálnotok, magában is finom, de palacsinta vagy fagyi mellé az igazi. A porcukrot ne feledjétek, és ha megfogadjátok a tanácsomat, még forrón fogyasszátok, akkor az igazi, ha pedig még különlegesebbé szeretnétek tenni, a tésztába keverjetek egy kis kókuszreszeléket vagy akár szezámmagot.
Sima búzalisztből is elkészíthető, de érdemes kipróbálni rizs- és kukoricaliszt keverékéből, ugyanis sokkal ropogósabb lesz a végeredmény.
Sült banán
Hozzávalók 6 személyre
- 6 darab banán
- földimogyoró-olaj
- 1 teáskanál porcukor
- 2 evőkanál kókuszreszelék
- 100 gramm rizsliszt
- 100 gramm kukoricaliszt
- 240 milliliter víz
- 1 csipet só
Elkészítés:
A száraz alapanyagokat, a kókuszreszeléket, a rizslisztet, a kukoricalisztet, a porcukrot és 1 csipet sót alaposan összekeverünk, a közepébe mélyedést ásunk, apránként hozzáadagoljuk a vizet, csomómentes sűrű masszát keverünk ki.
A banánt 3-4 centiméteres darabokra vágjuk, belemártjuk a szószba, lecsepegtetjük, majd bő olajban mindkét oldalát aranybarna színűre sütjük. A kész banánokat konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leitassuk róla.
Tálalásnál szórjuk meg porcukorral.
Fotó: Getty Images