Pirosra sült, ropogós bőrű császárhús: ott a helye a karácsonyi asztalon

scscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A lassan sült császárhús bőre jó ropogós, a húsa pedig szaftos, szétomlik a szájban. Ez a hús tökéletes választás a karácsonyi vagy a szilveszteri asztalra.

A császárhús az egyik legjobb alapanyag. Nagyon szereti a fűszereket, ezért rengetegféle ízesítéssel ki lehet próbálni. Maradhatsz az egyszerűbb vonalnál, de ázsiai ízvilágot is adhatsz neki, vagy valamilyen mustáros páccal is kipróbálhatod.

A császárhús akkor tökéletes, ha a bőre ropogós, a húsa pedig szaftos. Bármilyen fűszerezéssel is próbáld ki, a titok a lassú sütésben rejlik. A receptben 160 fokkal indul a hús sütése, de 140-en is mehet, csak akkor még több idő kell neki. A sült császár a karácsonyi és a szilveszteri asztalon is megállja a helyét.

Sült császárhús

scsct

Hozzávalók 6 személyre

  • 1.5 kg császárhús
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • kevés zsír vagy olaj (opcionális)
  • 1 dl víz (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A császárhús bőrét irdaljuk be, majd mindkét oldalán szórjuk meg ízlés szerint sóval és borssal.

Ha szükségesnek érezzük, a tepsit kenjük ki zsírral vagy olajjal, tegyük bele a húst a bőrével lefelé. A tetejére pakoljunk darabolt hagymát és fokhagymát, öntsünk mellé vizet, és fedjük le fóliával.

Ezután toljuk 160 fokosra előmelegített sütőbe 120 percre. A fóliát távolítsuk el, és süssük tovább a húst. A sütési idő a hús méretétől függ. Érdemes gyakran ránézni, és még egyszer fordítani, hogy a bőre szép pirosra süljön. (Nálam a császár fólia nélküli sütése 25-30 perc szokott lenni, félidőnél pedig fordítani kell.)

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük